53-тя ОМБр vs Бутусов: за що журналіст перепрошував у підрозділу та кому насправді він допік

53-тя ОМБр vs Бутусов: за що журналіст перепрошував у підрозділу та кому насправді він допік

23 Лютого 2024
15490

53-тя ОМБр vs Бутусов: за що журналіст перепрошував у підрозділу та кому насправді він допік

15490
Анонімні телеграм-канали і блогери одночасно поширюють повідомлення про журналіста, де звинувачують його в брехні.
53-тя ОМБр vs Бутусов: за що журналіст перепрошував у підрозділу та кому насправді він допік
53-тя ОМБр vs Бутусов: за що журналіст перепрошував у підрозділу та кому насправді він допік

53-тя окрема механізована бригада імені Володимира Мономаха висловила публічні претензії до воєнного журналіста, головного редактора видання «Цензор.нет» Юрія Бутусова, буцімто він некоректно прокоментував оборону Авдіївки та дискредитував бригаду. Згодом Бутусов перепросив у новому відео, яке записав із військовим бригади на позивний Зам, за певні неточності у висловлюваннях, але деякі телеграм-канали та ютуб-блогери вже проголосили його «інструментом російської пропаганди» та звинувачують у брехні.

«Детектор медіа» намагався розібратися, чому одна помилка Бутусова призвела до такої критики журналіста.

Події розгорталися так.

18 лютого Юрій Бутусов на своєму ютуб-каналі опублікував годинне відео, у якому розповідав про оборону Авдіївки та вихід із неї. Він говорив про стійкість і героїзм військових, які утримували місто, та пояснював, що росіянам вдається переламувати ситуацію на свою користь лише завдяки тому, що в них були значно більші сили, постійна ротація підрозділів і поповнення їх свіжими частинами, а також велика вогнева перевага. За весь етер про 53-тю ОМБр він прямо сказав лише один раз на 10-й хвилині.

«З півдня противник продавив оборону 53-ї бригади та дуже глибоко охопив місто з півдня. Фактично вже зайняв район “Царської охоти”, вийшов за дев’ятий квартал і фактично 110-та бригада вже не могла маневрувати силами, противник атакував її з усіх флангів», — сказав він на відео.

А ввечері наступного дня на сторінці бригади з’явився допис, у якому від імені бригади повідомлялося, що слова Бутусова неправдиві, дискредитують підрозділ і є дезінформацією.

«Ми рік тримали оборону Авдіївки, і не раз зіштовхувалися з ІПСО противника, але з української сторони такого не очікували! — сказано у дописі 53-ї ОМБр. — Відомий український воєнний журналіст у прямому ефірі від 18.02.24 на своєму ютуб-каналі ввів в оману та дезінформував своїх глядачів щодо відходу 53-ї ОМБр з позицій в Авдіївці. За час масованого наступу противника на Авдіївку 53-тя ОМБр не втратила жодної позиції на півдні. Воїни нашої бригади кожен день наносили противнику безповоротні втрати як у техніці, так і в особовому складі. Інформація, яка була наведена на мільйонну аудиторію, повністю дискредитує героїчні вчинки нашої бригади».

У дописі також було пряме звернення до Юрія Бутусова, аби він «спростував всі неправдиві тези з ефіру» та перепросив у військовослужбовців. Також у бригаді закликали суспільство «бути уважним, дотримуватись інформаційної гігієни та утриматися від каналів пана Юрія, який наводить недостовірну інформацію».

Уранці 20 лютого «Детектор медіа» звернувся до Юрія Бутусова за коментарем стосовно цієї ситуації, і він повідомив, що прокоментує згодом на своїх сторінках у соцмережах, а пізніше додав, що відповідь буде наступного дня у вигляді відеоінтерв’ю з офіцером цієї ж бригади.

21 лютого на каналі Бутусова з’явилось обіцяне інтерв’ю з командиром роти 53-ї ОМБр Юрієм із позивним «Зам». В інтерв’ю військовий розповідав, що разом із підрозділом перебував у місті вже рік і з осені росіяни почали постійно штурмувати Авдіївку:

— У жовтні вони наступали з тієї сторони, нас так чисто турбуючи, — піхота підбігала туди-сюди, на кар’єр вони особливо не лізли тоді. Штурм кар’єра почався десь 25 жовтня. Ні, ми в той день уже знімали з вами відео. Значить, кар’єр почався раніше, десь числа 20-го. Вони вже плотно взялися артилерією, піхота почала підходити. Результат ви бачили, кар’єр взяли вони, в принципі. Потім вони заїхали технікою в посадку, яка йде перед Опитним, вибили нас звідти і потім уже почали штурмувати наші позиції зі сторони Опитного. Це вже десь 20 листопада було. Ми з ними ще бодалися, пиналися трохи і потім вони вибили ще дві наші позиції. Як вибили? Постійно ефпівішки, арта — хлопці зжимались, зжимались і в кінці залишилися мої дві позиції і ще дві першої роти. І тоді вже почалися піхотні штурми наших позицій. Ми з ними нормально пободалися днів 7–10. Вони піхотою по 30–40 чоловік забігали, а потім групами по 3–5–7, — описував ці штурми Зам, і тут уже є інформація про те, що з певних позицій довелося відійти.

На 6:26 хвилині зайшлося вже конкретно щодо інформації про прорив оборони бригади на півдні Авдіївки, яку власне бригада просила спростувати. Юрій Бутусов запитав:

«У повідомленні Оксани Чорної (йдеться про це повідомлення бригади, Оксана Чорна — пресофіцерка. — "ДМ") написано, що жодна позиція не була втрачена 53-ю бригадою. Я насправді тут не бачу такої проблеми, ворог наступає переважаючими силами, але хотілося прокоментувати, оскільки по карті DeepState видно, що росіяни наступали всюди і просунулися на всіх напрямках. На ділянці 53-ї бригади вони просунулися дуже неглибоко і недалеко, але просунулися, і видно зміну обстановки на карті. Ну, все ж таки очевидно, що окремі позиції, такі як кар’єр, ворогу важкими втратами вдалося захопити. Я правильно розумію?»

«Ну, так. Та вся посадка перед Опитним реально вся була наша. Просто після того, що в нас не було можливості нормально туди привезти якесь обладнання, замінувати добре... Ну як не втратили? Всі втрачають позиції. Не знаю таких бригад в Україні, які б зайшли і на всьому відрізку фронту ніде нічого не втратили. Хіба що це третя лінія оборони або Білорусь», — відповів Зам.

Тож щодо втрачених позицій військовий фактично заперечив інформацію, яку офіційно опублікувала бригада. Але Бутусов теж припустився певної помилки.

«53-тя бригада офіційно звернулась до мене з вимогою вибачитися за мої слова, що оборона 53-ї бригади була прорвана. Тому, звичайно, особливо після того, як детально Юрій (Зам. — «ДМ») повідомив, я приношу офіційні вибачення. Дійсно, прорив стався на стику між бригадами через бойові порядки 110-ї бригади, великими силами і з великими втратами ворога. Особисто перед військовослужбовцями у твоїй особі я прошу вибачення за те, що я сказав про прорив. Ви цей прорив у своїй смузі не допустили», — сказав Бутусов.

Упродовж свого першого відео за 18 лютого Бутусов не один раз повторював, що оборона в Авдіївці трималася завдяки відданості підрозділів, які там були, зокрема 110-ї бригади, яка, за його ж словами, була створена на початку повномасштабного вторгнення, одразу дислокована туди — і вже там фактично проходила бойове злагодження. Також він неодноразово відзначав героїзм і професійність бійців 3-ї штурмової бригади, яка була, на його думку, передислокована в Авдіївку надто пізно.

Тобто журналіст помилився в одному — не сказав, що прорив стався не між двох бригад, а згадав лише про позиції 53-ї. У всьому іншому він не збрехав і бригада справді втратила деякі позиції під російськими атаками, хоча на офіційній сторінці бригади це заперечували. Але, окрім того, відео Бутусова про оборонну операцію в Авдіївці сповнене критикою військово-політичного керівництва та вищого командування за погане стратегічне планування, відсутність серйозних фортифікаційних укріплень і ліній оборони на фронті та погану роботу над помилками.

«Відхід від Авдіївки не був підготовлений, він не готувався. Ні головнокомандувач Залужний, ні головнокомандувач Сирський, ні міністр оборони Резніков, ні міністр оборони Умєров, ні Верховний головнокомандувач Зеленський ніяких тилових оборонних рубежів за Авдіївкою не будували. Їх і зараз нема. Тому я не бачу, хто там що планував. Відхід не був запланований. Я не знаю, може, люди думають, що 110 бригада два роки тримала і зараз їм якісь підрозділи докидати, то вони і далі будуть тримати і жити там. Ну це, м’яко кажучи, далеко від усвідомлення обстановки, — казав Бутусов, додаючи, що головними факторами, через які Україна втратила місто, були снарядний голод, брак озброєнь і недостатнє поповнення свіжими підрозділами. — І третій фактор — відсутність інженерних робіт. Перекидати це на 110-ту бригаду нечесно — у людей, які тримають 32 кілометри фронту два роки, немає додаткових інженерних підрозділів, щоб щось собі в тилу копати [...] Цим треба було займатися і це відповідальність військового командування і відповідальність Ставки, яка повинна була перевіряти. Президент двічі був в Авдіївці. Чому не ознайомився з перебігом робіт? Де друга лінія оборони? Що заважало? Нічого. Всі військові про це говорять, президенту це в очі військові казали в Авдіївці, а реакції нема». Також він додав, що це ті самі невивчені помилки Сіверськодонецька, Соледара, Бахмута, які щоразу коштують нам втрат.

Читайте також: Внутрішній фронт. Хто й навіщо тисне на антикорупційних журналістів і активістів

Скриншот повідомлення 53-ї бригади поширили щонайменше три анонімні телеграм-канали, які вже не раз відзначалися своєю прихильністю до Офісу президента. До того ж, їхні повідомлення фактично були співзвучними.

«Военные обвинили Бутусова в распространение фейков об обороне Авдеевки и призвали граждан не смотреть и не читать его», сказано в повідомленні телеграм-каналу «Джокер» (мовою оригіналу).

«53 ОМБр обвинила Бутусова во лжи и распространении фейков»,написала «Вертикаль» (так само мову оригіналу збережено).

І найгрубіше висловився «Карточный офис» (теж російською): «Военные просят не смотреть и не слушать п**деж Бутусова, который в очередной раз решил рассказать, кто, что и как "неправильно" делает. Юра, настоятельно рекомендуем извиниться перед нашими бойцами, пережившими ад Авдеевки».

Того ж дня, пізніше, в тому ж телеграм-каналі з’явився ще один допис, у якому «Цензор.нет» звинувачували в розміщенні джинси та натякали на якісь зв’язки журналіста з ворожими спецслужбами.

Лише на цих трьох телеграм-каналах ці дописи побачили приблизно 260 тисяч користувачів. До того ж допис 53-ї бригади поширили лише у фейсбуці понад 1100 користувачів. Чи всі ці люди побачать продовження історії? Судячи з коментарів, навряд: попри те, що відео з вибаченням Бутусова користувачі поширили під дописом бригади, в коментарях його продовжують критикувати і звинувачувати в неповазі до військових.

Окрім того, частини двох ефірів на ютуб-каналі «Ісландія» також були присвячені Бутусову, який «бреше»; в одному з заголовків до цих відео Бутусова назвали «інструментом російської пропаганди». Одне з цих відео вийшло в той же день, коли Бутусов виклав свою бесіду з Замом і перепросив.

Спадає на думку, що така активна та скоординована критика на адресу журналіста — не збіг. І ні, ми в жодному разі не переконуємо, що Бутусов ніколи не помиляється. Але його помилка — не сказати, що прорив стався на межі двох бригад, і за неї він перепросив. А ще він насмілився публічно говорити дуже неприємні речі про владу та її подекуди недбале ставлення до проблем фронту. І здається, зрозуміло, кому це не сподобалося. На жаль, подібні нападки на журналістів з боку прихильних до влади телеграм-каналів останнім часом стали нормою в Україні. І це дуже прикро.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15490
Читайте також
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Справедливий
60 дн. тому
Порохоскот, скільки би ви не паскудили в коментарях, а бутусови не поширювали пропаганду - гетьман ніколи не буде президентом. Змиріться і сидіть у Польщі мовчки. Ви - такі ж нікчемні невдахи, як і ваш лідор!
Федір
61 дн. тому
Як влучно ти, Алекс, про свого Боневтіка Херпіду! Справді, гандон, драний криворзький гандон безмозглий...
alex
63 дн. тому
він просто гандон, працює точно на рашиків і колаборантів
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду