Парламент повернув обов’язкову фінансову звітність партій

Парламент повернув обов’язкову фінансову звітність партій

23 Серпня 2023
618
23 Серпня 2023
16:17

Парламент повернув обов’язкову фінансову звітність партій

618
Востаннє політичні партії складали фінансові звіти ще за третій квартал 2020 року. Звітування призупинили через коронавірус, а згодом — війну.
Парламент повернув обов’язкову фінансову звітність партій
Парламент повернув обов’язкову фінансову звітність партій

Верховна Рада схвалила в цілому законопроєкт про відновлення обов’язкового фінансового звітування політичних партій. Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.

Законопроєкт №9419-1 у другому читанні та в цілому підтримало 309 депутатів. Тепер документ надішлють на підпис президентові.

Після того, як закон набуде чинності, політичні партії мають подати звіти за всі періоди, за які не звітували, починаючи з 2020 року. На це відводиться 120 днів. На подачу звітів щодо державного фінансування — 90 днів.

При цьому в законопроєкті враховані особливості звітування партій, повʼязані з війною. Оскільки частина українських територій була чи залишається в тимчасовій окупації, подекуди партійні документи на цих територіях були або втрачені, або свідомо знищені очільниками організацій. В такому випадку неможливість подати повну інформацію про майно, доходи, витрати мають бути документально підтверджені.

Партійне звітування призупинили спершу у 2020 році через пандемію коронавірусу, а вже у 2022 році — через воєнний стан. Востаннє партії складали фінансові звіти ще за третій квартал 2020 року.

Нещодавно Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) виявило порушення законодавства у фінансуванні партії «Слуга народу». Партія отримала майже 3 мільйони гривень від трьох людей, чиї внески перевищують суму їхніх доходів.

Нагадаємо, 27 травня Верховна Рада у першому читанні схвалила законопроєкт №9534 про відновлення електронного декларування

Фото: В. Сарахан / пресслужба Верховної Ради

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
618
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду