Петиції до президента перестають бути інструментом впливу — «Рух Чесно»

Петиції до президента перестають бути інструментом впливу — «Рух Чесно»

27 Лютого 2023
3150
27 Лютого 2023
17:41

Петиції до президента перестають бути інструментом впливу — «Рух Чесно»

3150
За 2022 рік досі немає відповіді на 11 петицій громадян, зауважує аналітикиня Вікторія Олійник.
Петиції до президента перестають бути інструментом впливу — «Рух Чесно»
Петиції до президента перестають бути інструментом впливу — «Рух Чесно»

«Рух Чесно» дослідив, наскільки ефективно працює інструмент електронних петицій, який в умовах воєнного стану залишається для громадян єдиним способом висловити свою позицію, зокрема щодо нових законів та владних ініціатив. За результатами моніторингу, які виклала у своїй публікації парламентська аналітикиня «Руху Чесно» Вікторія Олійник, висновок невтішний: петиції, адресовані президенту України, перестають бути дієвим інструментом впливу.

За рік повномасштабної війни кількість петицій, які набирають мінімально необхідні 25 тисяч голосів, зросла в кілька разів, йдеться у публікації. Так, якщо у 2021 році підтримку президента отримали 19 петицій, то за минулий рік їх було 83. У 2023 році динаміка швидкого збору голосів під петиціями збереглася. 

Разом із цим петиція, яка стосувалася відновлення декларування, — одна з небагатьох, на яку Офіс президента оперативно дав відповідь. Загалом же за 2022 рік досі немає відповіді на 11 петицій громадян. А відповіді на інші 72 петиції не завжди якісні.

За підрахунками «Руху Чесно», наразі на розгляді перебуває 13 петицій. За жодною з них президент не вклався у наданий законом десятиденний строк на відповідь.

Є випадки, коли петиція набирає 25 тисяч підписів, але суспільство так і не отримує прямої реакції президента. Подібна ситуація сталася із петицією щодо застосування санкцій проти телеканалу «Наш», автором якої був активіст Сергій Стерненко. Протягом лише 11 днів ця петиція набрала мінімально необхідні 25 тисяч голосів. Згодом РНБО України повідомила про запровадження санкцій проти телеканалу «Наш», але реакції від президента Зеленського, як того вимагає закон, громадяни так і не дочекалися, петиція все ще розміщена на сайті ОП із позначкою «на розгляді».

«Але навіть якщо громадяни отримують відповідь від Зеленського, це ще не означає, що їхню думку врахували у кабінетах Банкової», — зауважує аналітикиня Вікторія Олійник. Наприклад, минулого року петиція про позбавлення Юрія Бойка звання Героя зібрала 25 тисяч голосів. У відповіді на петицію президент Володимир Зеленський заявив, що наразі немає законних підстав для позбавлення. Однак глава держави все ж звернувся до прем'єр-міністра з проханням проаналізувати наявність підстав для введення санкцій проти Бойка. Згодом Денис Шмигаль заявив, що не знайшов підстав, щоб позбавити нардепа від забороненої «ОПЗЖ» Бойка звання Героя.

На початку лютого цього року Кабмін доручив повторно розглянути позбавлення Юрія Бойка звання Героя.

«Доки влада затягувала політичне очищення від п'ятої колони Кремля, країна отримала низку альтернативних законопроєктів. Це, зокрема, проєкт обраного від ОПЗЖ нардепа Григорія Мамки, який допоможе зберегти Бойку і ко звання і регалії. 

Доки Бойко лишається Героєм України, на розгляді президента перебуває низка петицій, де громадяни вимагають надати це почесне звання полеглим воїнам. На контрасті з цим "героїзм" фігуранта гучних корупційних оборудок часів Януковича має не зовсім етичний вигляд», — вважає аналітикиня «Руху Чесно».

Колаж: «Рух Чесно»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3150
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Антибот
422 дн. тому
А пуйло не клоун, а тарасіку?
Тарас
423 дн. тому
Що ти з арлекіно візмеш
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду