Дрони, снаряди, боєприпаси: Texty виявили суттєве збільшення торгівлі між Росією та Іраном за супутниковими знімками

Дрони, снаряди, боєприпаси: Texty виявили суттєве збільшення торгівлі між Росією та Іраном за супутниковими знімками

25 Липня 2023
1448
25 Липня 2023
11:28

Дрони, снаряди, боєприпаси: Texty виявили суттєве збільшення торгівлі між Росією та Іраном за супутниковими знімками

1448
На супутникових знімках видно, як збільшився трафік кораблів між Астраханню та двома головними портами Ірану на Каспії. ЗМІ пишуть: Росія отримує від Ірану не лише дрони, але й різноманітні снаряди та боєприпаси.
Дрони, снаряди, боєприпаси: Texty виявили суттєве збільшення торгівлі між Росією та Іраном за супутниковими знімками
Дрони, снаряди, боєприпаси: Texty виявили суттєве збільшення торгівлі між Росією та Іраном за супутниковими знімками

Росія за рік, від липня 2022-го до червня 2023-го, істотно наростила корабельний трафік з Іраном через Каспійське море. Це виявило видання Texty, проналізувавши супутникові знімки.

На знімках видно скупчення кораблів біля Волго-Каспійського каналу в напрямку Астрахані, яке зафіксували супутники за аналогічні пероди протягом двох останніх років, а також, як збільшилася кількість кораблів біля двох найбільших іранських портів — Анзалі та Амірабад.

Біля берегів інших країн Каспію аналогічних змін не видно. У портах Азербайджану й Туркменістану судноплавство не збільшилося. Незначне зростання трафіку помітне лише біля Казахського порту Актау.

Видання пояснює: хоча, судячи зі знімків, кількість кораблів біля іранського узбережжя не так істотно виросла, як біля Астрахані, причина може критися у способі, яким супутник Sentinel-1 збирає дані. Цей радарний супутник пролітає над тими самими районами приблизно раз на шість днів. Різні поверхні по-різному відбивають його хвилі, тому він добре фіксує скупчення заліза поза урбанізованими зонами й «бачить» метал у лісах, полях та на воді. Тож, оскільки вхід у Волго-Каспійський канал вузький, це зумовлює більше скупчення кораблів біля входу, тому супутнику легше їх зафіксувати.

Як пишуть Texty, супутники почали фіксувати помітне збільшення кількості кораблів біля Волго-Каспійського каналу у вересні—жовтні 2022 року — якраз відтоді, як Росія стала майже щодня обстрілювати українські території іранськими дронами. Відтоді їх кількість залишалася стабільно високою, винятком був лише березень 2023 року.

Перевезення лише дронів, звісно, не могло так сильно вплинути на трафік, однак Росія завозить з Ірану не тільки їх. Зокрема, у квітні видання WSJ повідомляло, що за попередні пів року вантажні кораблі перевезли з Ірану в Росію понад 300 тисяч артилерійських снарядів і 1 млн боєприпасів. Sky News з посиланням на джерела писало, що Росія перевозить Каспійським морем боєприпаси, мінометні снаряди, гранати для гранатометів, протитанкові ракети і бронебійні танкові снаряди різних калібрів, а також шоломи і бронежилети. 

Як відстежили журналісти, деякі російські кораблі, які побували в Ірані, допливали навіть до окупованих українських портів Бердянська та Маріуполя. Цей шлях займав близько 12 днів. Завдяки каналу між Волгою і Доном, який звʼязує Каспійське та Чорне моря, логістика доставлення зброї та інших товарів з Ірану до Росії і до окупованих територій України є максимально зручною.

Утім, російські кораблі таки частіше курсують між іранськими й російськими портами на Каспії. «Однією з причин можуть бути українські ракети, які періодично “підсмажують” склади боєприпасів на окупованій частині України, тому Росія, імовірно, уникає тримати великі запаси зброї поблизу фронту. Також зброю можуть перегружати на інші кораблі в російських портах у Каспійському морі, щоб ускладнити відстеження», — пишуть Texty.

Нагадаємо, раніше російські ЗМІ виявили в Татарстані у Росії комплекс з масового збирання безпілотників з іранського комплектування для російської армії.

Крім того, розслідувачі «Слідство.Інфо» та «Наші гроші. Львів» встановили особи чотирьох російських військових, які під прикриттям армійських змагань вчилися в Ірані керувати дронами-камікадзе Shahed і тепер запускають безпілотники по території України.

Фото: Texty

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1448
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду