У Татарстані налагоджено масове виробництво іранських дронів-камікадзе Shahed-136, – російські ЗМІ

У Татарстані налагоджено масове виробництво іранських дронів-камікадзе Shahed-136, – російські ЗМІ

4 Липня 2023
4067

У Татарстані налагоджено масове виробництво іранських дронів-камікадзе Shahed-136, – російські ЗМІ

4067
Комплектовання повністю постачається з Ірану.
У Татарстані налагоджено масове виробництво іранських дронів-камікадзе Shahed-136, – російські ЗМІ
У Татарстані налагоджено масове виробництво іранських дронів-камікадзе Shahed-136, – російські ЗМІ

На території особливої економічної зони «Алабуга» в республіці Татарстан організовано масове збирання БПЛА з іранського комплектовання для російської армії, повідомляє «Медуза» з посиланням на розслідування видання «Протокол» та ютуб-каналу «РЗВРТ».

У стислому огляді розслідування «Медуза» зазначає, що його автори стверджують, що в «Алабузі» налагоджено збирання дронів-камікадзе Shahed-136, комплектовання для яких  повністю постачається з Ірану. 

Саме видання «Протокол» організацію виробництва іранських дронів в «Алабузі» називає «безпрецедентною»: «Лише зараз, на першому етапі співпраці, ангар займає 40 тисяч квадратних метрів або приблизно шість футбольних полів». На першому етапі виробництва, який наразі добігає кінця, відбувається просто збирання з готових запчастин. Протягом наступного року керівництво «Алабуги» планує перенести виробництво частини деталей на територію економічної зони, а потім здійснити автоматизацію виробництва. За інформацією одного з джерел «Протоколу», ефективність збирання в результаті має перевершити іранську в десятки разів, «а підсумкова площа ангарів буде більшою за 100 тисяч квадратних метрів. Це буде, по суті, окреме село, яке займається виключно виробництвом дронів для російської армії».

Імовірна вартість договору з Іраном наразі оцінюється у 115–130 мільярдів рублів. 

Як повідомляють розслідувачі, договір з Іраном передбачає навчання фахівців з «Алабуги» на території іранського виробництва. Перші навчання відбулися у березні 2023 року. Наразі їх проходять старші фахівці та основний менеджерський склад. Планується, що загалом в Ірані навчатимуться понад 200 осіб, зокрема фахівці середньої ланки та студенти. 

Нагадуючи, що Росія постійно відкидає звинувачення західних ЗМІ у закупівлі «Шахідів», якими вона атакує українські міста, видання наводить інформацію свого джерела: «Він стверджує, що особисто бачив документ, підписаний Сергієм Шойгу, яким міністр оборони Росії схвалив фінансування проєкту закупівлі іранських дронів. Співрозмовник стверджує, що надалі цей папір пішов на підпис до Володимира Путіна».

Розслідувачі припускають, що виробництво іранських БПЛА в  «Алабузі» є  «найефективнішою частиною російського ВПК». Таку оцінку вони роблять на підставі співвідношення собівартості дронів та ціни ракет, «які витрачають українці, щоби збивати "шахеди"». 

«Міжнародні юристи ще мають оцінити ту роль, яку відіграло керівництво "Алабуги" у воєнних злочинах в Україні», — підсумовує «Протокол».

 Додаткову інформацію про «Алабугу» надає «Медуза:

«"Алабуга" — особлива економічна зона (ОЕЗ) в Єлабузькому районі Татарстану. У 2015, 2016 і 2017 роках вона отримала титул кращої ОЕЗ в Європі для великого бізнесу за версією журналу fDiIntelligence (входить до групи Financial Times). Після початку повномасштабного вторгнення російських військ в Україну багато іноземних компаній, які планували стати резидентами "Алабуги" та будувати там свої підприємства, відмовилися від цих планів. Крім того, з ОЕЗ почали йти великі резиденти, серед них — американський автоконцерн Ford, який вийшов із капіталу спільного підприємства з російською групою "Соллерс" з випуску легких комерційних вантажівок Ford Transit».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4067
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду