Розслідувачі встановили росіян, які запускають «шахеди» по Україні і навчались цьому в Ірані

Розслідувачі встановили росіян, які запускають «шахеди» по Україні і навчались цьому в Ірані

5 Січня 2023
4610

Розслідувачі встановили росіян, які запускають «шахеди» по Україні і навчались цьому в Ірані

4610
«Слідство.Інфо» та «Наші гроші.Львів» встановили особи чотирьох військових РФ, які вчилися керувати дронами-камікадзе в Ірані і тепер запускають безпілотники по Україні.
Розслідувачі встановили росіян, які запускають «шахеди» по Україні і навчались цьому в Ірані
Розслідувачі встановили росіян, які запускають «шахеди» по Україні і навчались цьому в Ірані

Розслідувачі «Слідство.Інфо» та «Наші гроші.Львів» встановили особи чотирьох російських військових, які під прикриттям армійських змагань вчилися в Ірані керувати дронами-камікадзе Shahed і тепер запускають безпілотники по території України.

За даними журналістів, у серпні 2022 року російські військові брали участь у змаганні операторів дронів «Соколиная охота» в Ірані, де місцеві фахівці могли навчати їх працювати з «шахедами».

Розслідування стверджує, що «Соколиная охота» закінчилася в Ірані 27 серпня, а через два тижні росіяни почали свої перші удари по Україні за допомогою дронів.

Журналісти визначили імена чотирьох російських військових із 924-го Державного центру безпілотної авіації Міноборони РФ, які або власноручно запускають іранські безпілотники по Україні, або керують такими запусками. Це Сергій Созінов, Андрій Степовой, Гліб Півкін, Євген Глухов.

За даними розслідування, усі четверо ідентифікованих російських військових, які керують іранськими дронами-камікадзе Shahed, походять із Коломни, де розміщено головний російський військовий центр безпілотної авіації.

Як пишуть розслідувачі, «Соколиная охота» – одна з дисциплін Армійських ігор – вигаданої Росією щорічної військової гри з «веселими стартами» для представників різних родів військ на кшталт біатлону для танкових. «Цим ігрищем Росія намагається підвищити авторитет свого війська та показати підтримку світу, залучаючи партнерські країни, такі як Венесуела та Зімбабве. Цього достатньо, аби називати конкурс "міжнародним", а його переможців – "чемпіонами" або "призерами світової першості"», – йдеться у сюжеті.

«Соколиная охота» проходить щорічно у серпні-вересні з 2017 року. Попередні чотири ігри проходили у Казахстані, який однак не брав участі в «охоті» цьогоріч. Крім Ірану, який виступив організатором ігор 2022 року, у них взяла участь також Вірменія. У 2022 році «ігри» проходили в іранському місті Кашан, неподалік якого розташована секретна авіабаза, де іранці навчають покупців працювати зі своїми дронами.

Як повідомляв «ДМ», дослідження «Української правди» виявило, що серед найманців ПВК «Вагнер», які воюють зараз проти України, є й ті, кого в 2020 році затримували в Мінську, але згодом повернули Москві.

Фото: Созінов, Півкін та Глухов (справа наліво) на «іграх» в Ірані / Міноборони РФ

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4610
Читайте також
16.01.2023 14:50
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
1 234
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду