Команда The Kyiv Independent здобула нагороду IRE за фільм-розслідування «Діти для Путіна»

Команда The Kyiv Independent здобула нагороду IRE за фільм-розслідування «Діти для Путіна»

6 Квітня 2024
1794
6 Квітня 2024
13:30

Команда The Kyiv Independent здобула нагороду IRE за фільм-розслідування «Діти для Путіна»

1794
Члени журі на офіційному сайті Investigative Reporters and Editors зауважили, що фільм українських журналістів-розслідувачів про викрадення Росією українських дітей «справив набагато більший емоційний вплив, ніж список імен і цифр чи розсіяні новини».
Команда The Kyiv Independent здобула нагороду IRE за фільм-розслідування «Діти для Путіна»
Команда The Kyiv Independent здобула нагороду IRE за фільм-розслідування «Діти для Путіна»

Документальний фільм-розслідування видання The Kyiv Independent «Uprooted» про викрадення Росією українських дітей став лауреатом премії Investigative Reporters and Editors (IRE) 2023 року в категорії «Video — Divison I». Про це повідомила керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent Євгенія Моторевська. 

«Ми виграли головну американську нагороду для журналістів-розслідувачів IRE, яку вручають з 1979 року за найбільш видатні роботи в цій сфері. З фільмом про депортацію українських дітей Uprooted ("Діти для Путіна"). Олеся Біда, Віталій Хавура, Костянтин Нечипоренко, Ліза Пирожкова. Я пишаюся мати таку команду (...) Окремі вітання дорогому Іванові Матковському (герою фільму, якого окупанти вивезли до Донецька і планували забрати до Росії. — Ред.), який став не просто героєм фільму, але й нашим другом», — зазначила Моторевська на своїй фейсбук-сторінці. 

Члени журі на офіційному сайті IRE зауважили, що фільм українських журналістів-розслідувачів «справив набагато більший емоційний вплив, ніж список імен і цифр чи розсіяні новини».

«Члени журі також були вражені використанням командою відкритих розвідувальних даних і серйозними інтерв’ю з посадовими особами, відповідальними за вилучення дітей з їхніх домівок і сімей — усією роботою, яка, ймовірно, стане важливим свідченням після закінчення війни», — зазначили вони.

За словами Євгенії Моторевської, церемонія вручення нагороди відбудеться влітку 2024 року в Каліфорнії.

«На кількатисячну публіку, яка складатиметься з кращих світових журналістів, редакторів та експертів звучатиме Україна. Нагадування про війну та дикі злочини, які вчиняють росіяни на нашій землі. Власне, це те, заради чого ми працюємо», — зазначила керівниця відділу розслідувань воєнних злочинів The Kyiv Independent.

The Kyiv Independent презентував свій перший фільм-розслідування «Діти для Путіна» в липні 2023 року. Стрічка розповідає про те, як російські окупанти систематично викрадають українських дітей з окупованих територій і вивозять їх до Росії, створивши для цього фактично цілу інфраструктуру. А також про те, що цей воєнний злочин росіяни намагаються представити як «прояв гуманізму», мовляв, вони рятують дітей із зони бойових дій. Під час розслідування команда опитала понад 40 людей із різних регіонів України та окупованих територій.

Читайте також:

Зазначимо, відзнака Investigative Reporters and Editors Award — це одна із найпрестижніших світових нагород у журналістиці розслідувань. Її вручають з 1979 року за найбільш видатні роботи в цій сфері. 

У 2017 році премію Investigative Reporters and Editors здобули автори фільму «Вбивство Павла», який був створений українськими журналістами «Слідство.Інфо» та OCCRP. У цьому матеріалі розслідувачі намагалися знайти відповідального за смерть свого колеги Павла Шеремета.

Фото: The Kyiv Independent

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1794
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду