Команда Conflict Observatory підготувала третій звіт про депортованих українських дітей, використовуючи селфі викрадачів

Команда Conflict Observatory підготувала третій звіт про депортованих українських дітей, використовуючи селфі викрадачів

15 Березня 2024
593
15 Березня 2024
15:50

Команда Conflict Observatory підготувала третій звіт про депортованих українських дітей, використовуючи селфі викрадачів

593
Невдовзі вийде третій звіт команди Conflict Observatory, який буде присвячений передачі дітей з України до російських родин.
Команда Conflict Observatory підготувала третій звіт про депортованих українських дітей, використовуючи селфі викрадачів
Команда Conflict Observatory підготувала третій звіт про депортованих українських дітей, використовуючи селфі викрадачів

Наприкінці весни 2024 року має вийти новий звіт про незаконну депортацію Росією українських дітей, підготовлений командою розслідувачів з Єльського університету (США) Conflict Observatory. Про це її керівник Натаніел Реймонд повідомив в інтерв’ю BBC. Звіт буде присвячений передачі дітей з України до російських родин і стане третім з тих, що Conflict Observatory зробила за останні два роки.

У лютому 2023 року з’явився перший звіт Conflict Observatory «Систематична програма Росії з перевиховання та усиновлення дітей з України». У ньому була зібрана інформація про систематичне вивезення дітей з України в табори відпочинку на підконтрольній Росії території та про їх ідеологічну обробку там. Команда розслідувачів змогла зібрати цифри й дані, які розійшлися по всіх світових медіа та правозахисних організаціях.

Шість тисяч — щонайменше стільки дітей з України віком від чотирьох місяців до 17 років відвідали табори відпочинку та інші інституції в Росії та окупованому Криму. Мінімальна кількість установ, у яких розміщували їх, — 43. За висновками розслідувачів з Єлю, основним завданням таких табірних змін була ідеологічна обробка дітей та переорієнтування їх на Росію. Згода батьків на такі поїздки часто була вимушеною (зокрема, життям під обстрілами в окупації).

Наприкінці 2023 року Conflict Observatory опублікувала свій другий звіт — цього разу про відправлення дітей із щонайменше 17 окупованих міст Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей до Білорусі, де вони піддавалися політичному перенавчанню та проходили військову підготовку.

Натаніел Реймонд

Ці розслідування об’єднує метод, за яким вони здійснюються і який розробила команда Conflict Observatory, каже її керівник. Він полягає в тому, що кожен факт потрапляє в розслідування лише за умови, що він підтверджується п'ятьма джерелами. «Conflict Observatory керується системою Admiralty code, це стандарт оцінки джерел, що використовується НАТО, і протоколом Берклі з розслідування цифрових даних. Винятки — коли речі говорять самі за себе: або прямий супутниковий знімок подій, що відбуваються, або офіційна заява самих порушників», — пояснює ВВС Натаніел Реймонд.

Наштовхнули на такий підхід розслідувачів самі російські злочинці. «Наприкінці літа та на початку осені 2022 року російську владу лихоманило після першого успішного українського контрнаступу. І публічні заяви про вивезення дітей тоді були на піку, бо Росія використала їх для пропагандистських завдань усередині країни. У відкритому доступі в той період було безліч фотографій груп російських чиновників біля автобусів з дітьми, що показують великі пальці вгору, а також безліч фото- та відеозвітів із таборів відпочинку, куди вивозили дітей», — говорить Реймонд.

Саме тоді команда Conflict Observatory придумала аналізувати селфі та фотографії російських та окупаційних чиновників на фоні українських дітей не як ілюстрації, а як цілий корпус даних та розмічати всю інформацію на картах. «Безумовно, розслідування про дітей, засновані на відкритих даних, були і до нас, але вони не базувалися на картах, а ми якраз думаємо картами», — каже розслідувач.

За оцінкою Реймонда, через рік після їхнього першого звіту, у лютому 2024 року, цифра вивезених росіянами дітей збільшилася майже вдвічі: «Зараз ми думаємо, що кількість українських дітей, які побували в російських таборах, наближається до 10–12 тисяч. Якщо додати до цього 19,5 тисяч зі списку України, в основі якого, як ми вважаємо, — діти з установ, вивезені на початку повномасштабного вторгнення в лютому 2022 року, ми з великою часткою впевненості можемо говорити про 31 тисячу депортованих дітей».

Приклад інфографіки зі звіту Conflict Observatory — щільність установ, які використовувалися для розміщення дітей з України, на території Росії та на підконтрольних Москві територіях

Другою ключовою особливістю цих розслідувань є те, що команда Conflict Observatory з самого початку орієнтувалася на подальше використовування їх у судах — як у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі, так і в Україні та в інших країнах за принципом універсальної юрисдикції.

Усі зібрані та проаналізовані командою дані з першого звіту, у тому числі ті, що не ввійшли до опублікованого документа з міркувань безпеки, вже було передано до МКС.

«Для того, щоб розслідувати військові злочини, потрібно підтримувати в собі надію, що ти зможеш перемогти, незважаючи ні на що, — каже Реймонд. — Путін та інші диктатори намагаються змусити вас засумніватись у вашій здатності їх перемогти. Намагаються створити враження, що боротьба безнадійна. І найдієвіший опір їхнй безкарності — це завжди вірити у свою перемогу».

Правосуддя у разі лише одного злочину в одному місці, а не всіх злочинів, — це ще не правосуддя, і головне завдання — не упускати нічого з виду, підкреслює Натаніел Реймонд.

Нагадаємо, 17 березня 2023 року Міжнародний кримінальний суд видав ордери на арешт президента Росії Володимира Путіна та уповноваженої президента РФ з прав дитини Марії Львової-Бєлової через скоєння ними воєнного злочину — незаконної депортації та переміщення дітей з окупованих районів України до РФ, яке відбувалося щонайменше з 24 лютого 2022 року.

Президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна може підтвердити документально близько 20 000 випадків примусового переміщення українських дітей, але реальна їх кількість більша. 

27 квітня 2023 року Парламентська асамблея Ради Європи визнала геноцидом депортацію та насильницьке переміщення українських дітей на територію Росії.

На фото — Марія Львова-Бєлова на зустрічі трьох літаків Міноборони Росії з дітьми-сиротами Донбасу у Підмосков'ї в жовтні 2022 року

Фото: телеграм-канал Львової-Бєлової

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
593
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду