Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили

Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили

8 Липня 2023
4263

Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили

4263
Водночас, як повідомила керівниця Dіgital Starlight Новини Ольга Тищук в коментарі «Детектору медіа», сайти телеканалів ICTV, СТБ, Новий та інших досі заблоковані. Отримати пояснення від дата-центру медіагрупа зможе лише в понеділок.
Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили
Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили

Starlight Media відновила роботу новинних сайтів «Факти ICTV» та «Вікна» після того, як європейський дата-центр заблокував сервери української медіагрупи через скаргу росіян. Щоправда, питання про розблокування інших ресурсів телеканалів досі залишається відкритим. Про це в коментарі «Детектору медіа» повідомила керівниця «Dіgital Starlight Новини» Ольга Тищук.

За її словами, ввечері 7 липня сайти медіагрупи раптово заблокували через скаргу російської компанії Group-IB. Згідно з вікіпедією, компанія позиціонує себе як «міжнародна фірма у сфері інформаційної безпеки»

«Минулого року наші сервери знаходилися в Україні. Перед повномасштабним російським вторненням і на початку великої війни в нас було дуже багато DDoS-атак, спроб взлому. Ми розуміли, що є певні ризики для сайтів, тому ухвалили внутрішнє рішення орендувати сервери в Європі як більш безпечне, на нашу думку, місце. 

Учора російська компанія звернулася до провайдера в Європі з фейковим звинуваченням, що ми нібито є порушниками ліцензійного контенту. Для країни, де ми орендували сервери, це досить вагома юридична підстава. І цей дата-центр заблокував наші сервери», — розповіла Тищук.

Користувачі у цей час бачили попередні новини на сайтах, тоді як редакція не мала змоги опублікувати нові матеріали. Ольга Тищук зазначила, що, оскільки блокування відбулося наприкінці робочого дня у п'ятницю, технічна підтримка європейського дата-центру зможе надати пояснення лише в понеділок.

Уночі на 8 липня команда медіагрупи спільно з IT-фахівцями перенесла частину даних новинних сайтів, аби продовжувати інформувати українців.

«Ми оперативно закупили нові сервери і вночі перенесли частину наших даних для того, щоб відновити роботу редакції. Сьогодні о 7 ранку нам це вдалося. Ми змогли відновити доступ до новинних ресурсів — "Факти" та "Вікна". Однак сайти телеканалів ICTV, СТБ, Новий, "Телепортал", "Смачно" досі заблоковані. До понеділка це питання, на жаль, не вирішиться», — зауважила керівниця «Dіgital Starlight Новини».

У Starlight Media звернулися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, яка вже написала звернення до європейського локального регулятора з проханням розібратися в ситуації. Окрім цього, представники медіагрупи спілкувалася з Мінкультом та Мінцифрою.

Як розповіла Тищук, з початку повномасштабного вторгнення Росії ресурси групи зазнавали різноманітних кібератак, однак продовжували працювати в звичному режимі. Натомість зараз росіяни використовують псевдолегальні підстави для блокування сайтів. 

«Раніше подібна історія трапилася з онлайн-трансляцією Freedom на ютуб-каналі ICTV. Росіяни знайшли нібито аудіодоріжку в нашій трансляції, яка належала їм. Надали скаргу, і YouTube заблокував показ на п'ятьох каналах.

На той момент у нас вже був вибудуваний прямий зв'язок з YouTube. Після перевірки скарги технічна команда платформи перепрошувала, тому що жодної аудіодоріжки там не виявили. Це знову ж таки була фейкова скарга. Нам відновили трансляцію, але, по суті, час був втрачений. Тим не менш, у тому випадку команда відреагувала дуже оперативно, хоча скарга надійшла також перед вихідними», — сказала пані Ольга.

Фото: Ольга Тищук / фейсбук

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4263
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду