Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили

Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили

25 Лютого 2023
3065
25 Лютого 2023
16:20

Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили

3065
Команда видання закликає не переходити за посиланнями на сторінці у Facebook, а також не перераховувати кошти. Уся достовірна інформація від імені Ukraїner з'являтиметься в інших соцмережах.
Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили
Сторінками видання Ukraїner у Facebook заволоділи зловмисники. Доступ до ресурсів досі не відновили

Кілька працівників з видання Ukraїner повідомили про те, що вчора, 24 лютого, усі сторінки медіа у Facebook були взламані. Засновник видання, журналіст Богдан Логвиненко попередив про можливі провокації. 

«Нас зламали, але з попередніх перевірок особистих сторінок — жодних зламів самих адмінів не відбулося. З інсайдів всередині "Мети" — імовірно зʼявились дірки у Бізнес-менеджері і операційної спроможності вирішити такі проблеми просто немає. Та навіть, якщо злам відбувся через адмінську помилку — злами сторінок вирішуються місяцями», — написав Логвиненко.

У коментарі для Детектора медіа засновник видання розповів, що доступ до ресурсів команда втратила ще 24 лютого та з того часу намагалася відновити сторінки. Утім, компанія Meta досі не відреагувала на запити. 

«Кілька людей з Facebook нам сказали, що ця проблема вирішується місяцями. Тому ми вирішили публічно заявити, що наші сторінки взламані. У цей момент почалися нові дії: зміна назв, видалення контенту тощо. До 12 наших сторінок доступ був об'єднаний на двох різних Бізнес-менеджерах. І вони обидва були взаламані. Наразі ми вже не маємо навіть модераторського доступу до цих сторінок», — повідомив він.

Логвиненко також зауважив, що кібератаки на ресурси видання відбуваються регулярно. 

«Протягом довгого часу у нас було дуже багато скарг на Instagram та Facebook-сторінках. Наш контент блокується іноді за кілька годин після публікації. Ми знаходили себе у перші місяці повномасштабної війни у російському Telegram-боті, де були заклики блокувати нашу сторінку. І лише минулого тижня ми змогли зняти обмеження в Instagram. У нас висіла нерозглянута скарга на допис з 30 березня у статусі "розглядається"», — розповів засновник Ukraїner.

За словами Логвиненка, весь військовий контент видання, зокрема, обмежується або ж блокується.  

«Це величезна проблема. Facebook був для нас одним з основних майданчиків, але зараз ми розглядаємо відмову від цієї платформи. Через те, що підтримка не працює, є ризик не лише втратити весь напрацьований соціальний капітал у цій мережі, а й бути використаними», — додає він.

Журналістка Ксенія Чикунова у дописі на своїй особистій сторінці зазначила, що під контролем невідомих осіб наразі опинилися як основна сторінка, так і акаунти всіх мовних версій.

«Якщо найближчим часом ви бачитимете дивні дописи, зміну назви сторінок тощо, — це не Ukraїner. Просимо вас не переходити за жодними посиланнями, яке можуть опублікувати на сторінках або надіслати вам в особистих повідомленнях. Не перераховуйте кошти, адже наразі Ukraїner не веде зборів», — застерігає Чикунова.

На цей час достовірними джерела інформації від імені Ukraїner залишаються сторінки в Instagram та інших соціальних мережах (Telegram, Viber та Twitter).

Фото: Olga Zakrevska/Folga Studio/Bogdan Logvynenko/Facebook

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3065
Читайте також
18.01.2023 09:20
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 691
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду