detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
08.07.2023 19:40
Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили
Європейський дата-центр заблокував сервери Starlight Media через скаргу росіян. Наразі доступ до новинних сайтів відновили
Водночас, як повідомила керівниця Dіgital Starlight Новини Ольга Тищук в коментарі «Детектору медіа», сайти телеканалів ICTV, СТБ, Новий та інших досі заблоковані. Отримати пояснення від дата-центру медіагрупа зможе лише в понеділок.

Starlight Media відновила роботу новинних сайтів «Факти ICTV» та «Вікна» після того, як європейський дата-центр заблокував сервери української медіагрупи через скаргу росіян. Щоправда, питання про розблокування інших ресурсів телеканалів досі залишається відкритим. Про це в коментарі «Детектору медіа» повідомила керівниця «Dіgital Starlight Новини» Ольга Тищук.

За її словами, ввечері 7 липня сайти медіагрупи раптово заблокували через скаргу російської компанії Group-IB. Згідно з вікіпедією, компанія позиціонує себе як «міжнародна фірма у сфері інформаційної безпеки»

«Минулого року наші сервери знаходилися в Україні. Перед повномасштабним російським вторненням і на початку великої війни в нас було дуже багато DDoS-атак, спроб взлому. Ми розуміли, що є певні ризики для сайтів, тому ухвалили внутрішнє рішення орендувати сервери в Європі як більш безпечне, на нашу думку, місце. 

Учора російська компанія звернулася до провайдера в Європі з фейковим звинуваченням, що ми нібито є порушниками ліцензійного контенту. Для країни, де ми орендували сервери, це досить вагома юридична підстава. І цей дата-центр заблокував наші сервери», — розповіла Тищук.

Користувачі у цей час бачили попередні новини на сайтах, тоді як редакція не мала змоги опублікувати нові матеріали. Ольга Тищук зазначила, що, оскільки блокування відбулося наприкінці робочого дня у п'ятницю, технічна підтримка європейського дата-центру зможе надати пояснення лише в понеділок.

Уночі на 8 липня команда медіагрупи спільно з IT-фахівцями перенесла частину даних новинних сайтів, аби продовжувати інформувати українців.

«Ми оперативно закупили нові сервери і вночі перенесли частину наших даних для того, щоб відновити роботу редакції. Сьогодні о 7 ранку нам це вдалося. Ми змогли відновити доступ до новинних ресурсів — "Факти" та "Вікна". Однак сайти телеканалів ICTV, СТБ, Новий, "Телепортал", "Смачно" досі заблоковані. До понеділка це питання, на жаль, не вирішиться», — зауважила керівниця «Dіgital Starlight Новини».

У Starlight Media звернулися до Національної ради з питань телебачення та радіомовлення, яка вже написала звернення до європейського локального регулятора з проханням розібратися в ситуації. Окрім цього, представники медіагрупи спілкувалася з Мінкультом та Мінцифрою.

Як розповіла Тищук, з початку повномасштабного вторгнення Росії ресурси групи зазнавали різноманітних кібератак, однак продовжували працювати в звичному режимі. Натомість зараз росіяни використовують псевдолегальні підстави для блокування сайтів. 

«Раніше подібна історія трапилася з онлайн-трансляцією Freedom на ютуб-каналі ICTV. Росіяни знайшли нібито аудіодоріжку в нашій трансляції, яка належала їм. Надали скаргу, і YouTube заблокував показ на п'ятьох каналах.

На той момент у нас вже був вибудуваний прямий зв'язок з YouTube. Після перевірки скарги технічна команда платформи перепрошувала, тому що жодної аудіодоріжки там не виявили. Це знову ж таки була фейкова скарга. Нам відновили трансляцію, але, по суті, час був втрачений. Тим не менш, у тому випадку команда відреагувала дуже оперативно, хоча скарга надійшла також перед вихідними», — сказала пані Ольга.

Фото: Ольга Тищук / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY