«УП»: Комітет Ради рекомендував Нацкомісії зі стандартів мови звільнитися через «перейменування» Запоріжжя

«УП»: Комітет Ради рекомендував Нацкомісії зі стандартів мови звільнитися через «перейменування» Запоріжжя

14 Липня 2023
3552
14 Липня 2023
16:56

«УП»: Комітет Ради рекомендував Нацкомісії зі стандартів мови звільнитися через «перейменування» Запоріжжя

3552
Комітет визнав роботу Комісії незадовільною і вважає, що вона дискредитувала авторитет держави.
«УП»: Комітет Ради рекомендував Нацкомісії зі стандартів мови звільнитися через «перейменування» Запоріжжя
«УП»: Комітет Ради рекомендував Нацкомісії зі стандартів мови звільнитися через «перейменування» Запоріжжя

Комітет Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування рекомендував Національній комісії зі стандартів державної мови скласти свої повноваження після скандального рішення про рекомендації щодо перейменування півтори тисячі населених пунктів, в тому числі Запоріжжя. Про це повідомляє «Українська правда», посилаючись на нардепа Романа Лозинського із засідання комітету.

Як пише «УП», зважаючи на комплексні зауваження до Нацкомісії щодо якості виконання норм закону про деколонізацію з боку Міністерства освіти і науки, Міністерства культури та інформаційної політики, Міністерства цифрової трансформації, Українського інституту національної пам'яті, уповноваженого з питань захисту державної мови та зауваження народних депутатів щодо інших порушень законодавства, Комітет ухвалив:

  • визнати роботу Нацкомісії незадовільною;
  • рекомендувати міністру освіти і науки Оксену Лісовому, який координує роботу Комісії, здійснити комплексну перевірку якості її роботи;
  • рекомендувати членам Нацкомісії подати заяви про складення повноважень членів комісії «у зв’язку з дискредитацією авторитету держави» та незадовільної реалізації вимог закону «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії».

Нагадаємо, 22 червня Національна комісія зі стандартів державної мови рекомендувала змінити понад 1,4 тисячі назв сіл, селищ і міст України. За словами Комісії, до списку ввійшли назви, які «не відповідають граматичним нормам української мови», і ті, що «містять у назві російські імперські ідеологеми».

Водночас список містив деякі назви, які мають давнє походження та архаїчну чи діалектну основу, зокрема цілу низку назв із коренем «красний». Серед іншого до переліку потрапило й місто Запоріжжя, щодо якого рекомендували розглянути варіант перейменування на Запорожжя.

Після цього уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь офіційно звернувся до міністра освіти і науки Оксена Лісового з проханням скасувати рішення Нацкомісії. Таку ж думку висловив народний депутат Володимир В’ятрович

У підсумку Мінкульт і Міносвіти заявили, що рішення Нацкомісії про рекомендації щодо перейменувань 1,4 тисячі населених пунктів в Україні необхідно скасувати та розробити нове. Міністр освіти Оксен Лісовий вважає, що комісія вийшла за межі своїх повноважень, оскільки питання заборони пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізації топонімії згідно із законом покладено на інші органи. Лісовий заявив, що це рішення має бути скасовано і напрацьовано нове — «компетентними та уповноваженими органами».

Згодом члени Нацкомісії пояснили, що комісія вирішила, що повинна «врахувати дух закону» про деколонізацію, тому ухвалила рішення, крім рекомендацій щодо стандартів державної мови, що передбачено законом, розробити ще один список топонімів, які містять, на їхню думку, російські та радянські ідеологеми.

Комісія каже, що не встигла дослідити походження всіх назв зі свого списку, тож сподівається, що цим займуться місцеві ради. Окрім цього, члени комісії заявили, що при перейменуванні треба вберегти історичний пласт назв, але не пояснили, чому включили до списку низку давньоукраїнських назв.

Зрештою, Нацкомісія скоротила список населених пунктів, які рекомендує перейменувати, із понад 1400 населених пунктів до більш ніж 350. Зокрема, з нього вилучили Запоріжжя.  До нового переліку потрапило десять міст, зокрема Сєвєродонецьк, Хрустальний, Первомайськ, Южноукраїнськ, Южне тощо, а також Бровари на Київщині та Сорокине.

Як писав «ДМ», Кабмін створив Національну комісію зі стандартів державної мови 6 листопада 2019 року. Комісія має перевіряти рівень володіння державною мовою для набуття громадянства України чи отримання визначених законом посад.

Фото: Національна комісія зі стандартів державної мови / скриншот

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3552
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду