Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь

Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь

13 Червня 2022
3358
13 Червня 2022
18:42

Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь

3358
Уповноважений із захисту державної мови: Серед проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою.
Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь
Російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій, це вражає – Кремінь

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь повідомив, що  російськомовні пісні практично зникли з етеру українських радіостанцій.

Такий висновок Секретаріат омбудсмана зробив на основі аналізу добового етеру 15 телерадіоорганізацій, що здійснюють загальнодержавне радіомовлення. Аналызували етер за 30 травня 2022 року.

В умовах воєнного стану російськомовні пісні практично зникли з етерів українських радіостанцій, а от російська мова – ні. Встановлено, що загалом телерадіоорганізації здійснюють трансляцію музичних творів, виконаних переважно державною мовою (62 %), а також офіційними мовами ЄС.

«Ми побачили, що у відповідь на масштабне вторгнення країни-агресора на територію України з ефіру українських радіостанцій зникли не лише пісні російських виконавців, а й фактично російськомовні пісні. Із проаналізованих майже 4 тисяч пісень зафіксована лише одна російською мовою. Це дійсно вражає», – сказав Кремінь.

Державна мова під час трансляції інформаційно-аналітичних та розважальних радіопередач також є домінантним комунікаційним засобом. Разом із тим були зафіксовані випадки послуговування недержавною (російською) мовою. Ці випадки траплялися під час інформування громадян про події в країні та під час трансляції розважальних передач (зокрема, ведучі або експерти під час прямих включень вдавалися до послуговування російською мовою).

Російська мова в етері була зафіксована під час поширення передач як розважального, так і інформаційно-аналітичного характеру такими телерадіоорганізаціями: АТ «НСТУ» («УКРАЇНСЬКЕ РАДІО»), АТ «НСТУ» («Радіо "Культура"»), ДП «Новий обрій» («РАДИО ПЯТНИЦА»), ТОВ «Наше радіо» («Наше радіо»).

«На жаль, маємо констатувати, що збереження режиму двомовності є характерним і для радіомовлення, що обмежує права громадян на отримання інформації українською», – наголосив Кремінь.

Мовний омбудсман нагадав, що згідно з висновком Конституційного Суду, застосування режиму двомовності в публічному просторі не відповідає конституційному статусу української мови як єдиної державної.

Це розцінюється як порушення прав громадянина України на отримання інформації державною мовою (нагадаємо, український громадянин не зобов'язаний володіти іншими мовами, окрім державної). Також режим двомовності спричиняє зовнішнє звуження простору вживання української мови, підриває зсередини саму її систему, спотворює її структуру, створює ґрунт для її внутрішнього розкладу, зумовлюючи її занепад.

Нагадаємо, результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва показали, що мешканці центру України на тлі масштабної російської агресії стали більш консолідованими у підтримці державної мови у сфері обслуговування, аніж мешканці заходу України.

Фото: Jordi HD/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3358
Читайте також
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Ігор
681 дн. тому
Нехай аналізують відео військових. Там російська лайка через слово. Звісно, війна це не дитячий садок. Але ж можна видаляти агресора і знову використовувати людську мову. А в нас постійно, як гопніки кварталів Кривого Рогу. Державна Укрпошта вже на марках друкує лайку, на пропаганда всюди. Навчилися хитрувати. Вставляють якийсь с#имвол і - лайки там немає. Життя в Україні до дрібниць, суцільна підробка.
dfghj
681 дн. тому
Следующим шагом предлагаю командованию ВСУ разорвать контракты с русскими и русскоговорящими солдатами и офицерами (гражанами Украины) на фронте, особенно в Донецкой и Луганской и заменить их на ФСБшных провокаторов которые в это время особенно активно переймаються «мовним» питанням
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду