Порушення мовного закону:  за пів року — 2020 скарг громадян

Порушення мовного закону: за пів року — 2020 скарг громадян

5 Липня 2023
1903

Порушення мовного закону: за пів року — 2020 скарг громадян

1903
Це вдвічі більше, ніж за перше півріччя 2022-го.
Порушення мовного закону:  за пів року — 2020 скарг громадян
Порушення мовного закону:  за пів року — 2020 скарг громадян

Протягом першого півріччя 2023 року до уповноваженого із захисту державної мови надійшло вдвічі більше звернень громадян про порушення закону «Про забезпечення функціонування української мови як державної», ніж за аналогічний період минулого року, повідомляє пресслужба мовного омбудсмана.

За 6 місяців 2023 року надійшло 2020 звернень, тоді як за 6 місяців 2022 року — 962 звернення.

594 звернення (36% від загальної кількості) стосуються відсутності стартової української версії сайтів інтернет-магазинів та вебсайтів, через які здійснюється обслуговування споживачів, 337 (17%) звернень — порушень безпосередньо під час обслуговування, 135 (7%) — у сфері надання інформації про товари і послуги.

Зазначається, що громадяни продовжують скаржитися на недотримання вимог законодавства щодо мови інформації для загального ознайомлення та зовнішньої реклами. За 6 місяців 2023 року таких звернень — 281 (14%).

Щодо порушень у сфері освіти та науки надійшло 206 звернень (10%), з них 113 звернень стосуються освіти дорослих (дані станом на 30 червня).

Про порушення у сфері охорони здоров’я під час надання послуг окремими лікарями у лікарнях, діагностичних центрах та сімейних амбулаторіях, а також отримання інформації від лабораторних центрів недержавною мовою повідомили 98 громадян (5%).

109 (5%) скарг інформували про порушення мовного закону в органах влади (законодавчої, виконавчої, судової).

Найбільша кількість повідомлень про порушення законодавства надійшла з Києва (729 звернень), Харківської (303), Одеської (269),  Дніпропетровської (157) та Київської (80) областей.   

Значно менше скарг отримано з таких областей: Запорізької (36), Миколаївської (35), Львівської (30),  Полтавської (25),  Житомирської (20), Вінницької (18),  Сумської (17), Закарпатської (14), Чернігівської та Черкаської (по 13  звернень),  Кіровоградської (12), Донецької (10), Херсонської та Волинської (по 8), Тернопільської та Хмельницької (по 6), Чернівецької (5), Луганської та Івано-Франківської (по 2).

Відомство інформує, що  уповноважений уже відреагував на скарги громадян. Зокрема, було проведено державний контроль, а на порушників накладено санкції, передбачені Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Про результати заходів реагування Офіс мовного омбудсмана обіцяє поінформувати додатково.

Нагадаємо, що за п'ять місяців 2023 року уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь отримав 1650 звернень громадян про порушення мовного закону. В ефірі телемарафону «Єдині новини» він наголошував, що всі українські інтернет-сайти повинні мати стартову сторінку державною мовою, адже третина всіх скарг стосується саме відсутності стартової сторінки українською в користувацьких інтерфейсах.

Фото: офіційний сайт Уповноваженого із захисту державної мови

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1903
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду