«Нова формація українськості»: у МКІП розробляють стратегічну візію Києво-Печерської лаври

«Нова формація українськості»: у МКІП розробляють стратегічну візію Києво-Печерської лаври

26 Червня 2023
1094
26 Червня 2023
16:48

«Нова формація українськості»: у МКІП розробляють стратегічну візію Києво-Печерської лаври

1094
Ця концепція охоплюватиме період з 2023-го до 2051 року.
«Нова формація українськості»: у МКІП розробляють стратегічну візію Києво-Печерської лаври
«Нова формація українськості»: у МКІП розробляють стратегічну візію Києво-Печерської лаври

Міністерство культури та інформаційної політики розробляє стратегію бачення Києво-Печерської лаври на найближчі 30 років. Про це пише видання «Твоє місто» з посиланням на допис очільника МКІП Олександра Ткаченка в телеграмі.

«”Лавра стає українською” — так ми між собою назвали процес переосмислення та перетворення Києво-Печерської лаври, — повідомив урядовець. — Ця національна скарбниця дуже довго була закрита для українців, ми не використовували її потенціал на повну та не насичували тими змістами, які були там з самого початку її створення. Тепер же розпочато роботи над розробкою стратегічної візії Києво-Печерської лаври 2023–2051 “Нова формація українськості”».

У своєму дописі Олександр Ткаченко також поінформував, яких результатів вдалося досягнути протягом останніх трьох місяців після того, як у березні цього року УПЦ МП почала виселятися з Києво-Печерської лаври.

За словами міністра, вдалося, зокрема, провести інвентаризацію, повернути на баланс Заповідника 74 об'єкти Нижньої лаври, поновити роботу та доступ відвідувачів до Великої лаврської дзвіниці, а також розробити та затвердити порядок надання доступу до Успенського собору та Трапезної церкви щодо відспівування загиблих захисників України.

Крім того, на фінальному етапі погодження з музейними організаціями перебуває проєкт «Єдиний квиток», який надаватиме доступ в усі музеї на території Заповідника, а ще запроваджено онлайн-систему продажу квитків для відвідувачів.

Також у Лаврі стартувала робота з оцифрування, зазначив Ткаченко.

Наприкінці свого допису очільник МКІП згадав, що 24 червня в Національному заповіднику «Києво-Печерська лавра» відбувся концерт-присвята пам’яті загиблого музикознавця Івана Кузьмінського.

«Цією подією ми відкриваємо цикл концертів, що повертають професійне українське музичне мистецтво в простір Лаври, яка є важливою частиною нашої культурної ментальності», — повідомив міністр.

Нагадаємо, раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Рада національної безпеки та оборони доручила уряду внести на розгляд парламенту законопроєкт щодо унеможливлення роботи в Україні афілійованих з Росією релігійних організацій. 1 грудня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав указ про введення цього рішення в дію.

Напередодні, у листопаді 2022-го, СБУ провела обшуки в Києво-Печерській лаврі, Корецькому монастирі та Сарненсько-Поліській єпархії УПЦ МП на Рівненщині. Правоохоронці виявили там мільйони готівки, громадян Росії з «сумнівними» документами та літературу про «царя» і «єдиний народ».

Тоді ж, наприкінці 2022 року, очільник Міністерства культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив, що має намір рекомендувати не продовжувати з УПЦ МП угоду про оренду двох храмів Києво-Печерської лаври.

5 січня 2023 року стало відомо, що Успенський собор і Трапезну церкву Києво-Печерської лаври остаточно повернули в користування державі

У березні 2023-го Олександр Ткаченко повідомив, що УПЦ МП почала виселятися з Києво-Печерської лаври. Термін дії договору на використання монастиря закінчувався 29 березня. Однак 30 березня виявилося, що комісія Міністерства культури та інформаційної політики не змогла потрапити в приміщення Києво-Печерської лаври, а УПЦ МП ігнорує вимогу залишити її територію.

Реагуючи на це, Міністерство культури звернулось до поліції через перешкоджання роботі комісії з приймання та передачі державного майна Національного заповідника «Києво-Печерська лавра».

Кабінет Міністрів України 30 березня визнав нечинним розпорядження від 2013 року про передачу майна Києво-Печерської лаври в безоплатне користування Українській православній церкві Московського патріархату і повернув Лавру в управління державі.

Фото: Олександр Ткаченко / телеграм

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1094
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду