ISW: Міноборони Росії змінило інформаційну політику щодо контрнаступу України

ISW: Міноборони Росії змінило інформаційну політику щодо контрнаступу України

21 Червня 2023
8691
21 Червня 2023
09:31

ISW: Міноборони Росії змінило інформаційну політику щодо контрнаступу України

8691
ISW: Міноборони РФ винесло уроки з торішнього інформаційного колапсу і реагує на українські операції з відносно високим ступенем узгодженої риторики.
ISW: Міноборони Росії змінило інформаційну політику щодо контрнаступу України
ISW: Міноборони Росії змінило інформаційну політику щодо контрнаступу України

Аналітики Інституту вивчення війни (ISW) зауважили, що Міноборони Росії змінило політику щодо висвітлення контрнаступальних дій Сил оборони України.

«Міністерство оборони Росії продовжує реагувати на українські контрнаступальні операції з відносно високим ступенем узгодженої риторики, що свідчить про те, що МО зробило висновки зі своїх минулих помилок в управлінні інформаційним простором під час попередніх українських контрнаступів», — пишуть аналітики.

У звіті інституту нагадують, що міністр оборони Росії Сергій Шойгу 20 червня виступив перед колегією Міноборони і почав свою промову з обговорення українських контрнаступальних операцій на кордоні Донецької та Запорізької областей.

Крім того, 5 червня Шойгу заявив, що контрнаступ розпочався 4 червня, що збігається з попередньою оцінкою ISW щодо дати початку контрнаступу.

Шойгу також заявив, що українські війська з 4 червня здійснили 263 атаки на російські позиції, але заперечив, що вони досягли успіху на будь-якій ділянці фронту, всупереч наявним у відкритому доступі геолокаційним доказам просування українських військ.

«Той факт, що Шойгу публічно і відносно спокійно обговорив контрнаступ (навіть попри типове для Міноборони РФ заперечення українських успіхів), є помітним наслідком неспроможності Міноборони Росії підготувати єдину відповідь на українські контрнаступи в Харківській і Херсонській областях у 2022 році та паніки в російському інформаційному просторі, що виникла внаслідок цього.

Це свідчить про те, що російський інформаційний простір певною мірою адаптувався і виніс уроки з минулих моментів інформаційного колапсу», — підсумовують аналітики.

Нагадаємо, раніше американський Інститут вивчення війни писав, що, заявивши про початок українського наступу, президент Росії Володимир Путін відійшов від попередньої тактики Кремля применшувати значення українських контрнаступальних операцій.

За даними ISW, нещодавно Володимир Путін підтримав пропозицію окремих російських «воєнкорів» створити робочу групу при Адміністрації президента РФ з метою висвітлення війни проти України та інтеграції воєнкорів у прокремлівський інформаційний простір.

Фото: AFP / Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
8691
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду