ISW: Події в Бєлгородській області викликали в російському інформпросторі «паніку та неузгодженість»

ISW: Події в Бєлгородській області викликали в російському інформпросторі «паніку та неузгодженість»

23 Травня 2023
6721
23 Травня 2023
10:07

ISW: Події в Бєлгородській області викликали в російському інформпросторі «паніку та неузгодженість»

6721
За словами аналітиків, те, що російський інформаційний простір не згуртувався навколо однієї цілісної реакції, свідчить про те, що події на Бєлгородщині застали росіян зненацька.
ISW: Події в Бєлгородській області викликали в російському інформпросторі «паніку та неузгодженість»
ISW: Події в Бєлгородській області викликали в російському інформпросторі «паніку та неузгодженість»

Російський інформаційний простір відреагував на події 22 травня в Бєлгородській області панікою, фракційністю та неузгодженістю. Це він зазвичай демонструє, коли відчуває значні інформаційні потрясіння. Про це йдеться у звіті американського Інституту вивчення війни (ISW).

За даними аналітиків, деякі російські провоєнні блогери «зациклилися» на тому, що так звані Російський добровольчий корпус (РДК) і Легіон «Свобода Росії» (ЛСР) (структури, які взяли на себе відповідальність за атаку в Бєлгородській області. — ДМ) складаються здебільшого з росіян. Вони назвали їх зрадниками Росії, безпідставно звинувативши в роботі на українське ГУР.

Кілька воєнкорів припустили, що атака була цілеспрямованою інформаційною операцією, яка мала на меті відвернути увагу від нещодавнього захоплення Бахмута Росією та посіяти паніку в російському інформаційному просторі напередодні можливого українського контрнаступу.

Колишній російський офіцер та ультранаціоналіст, як його назвали в ISW, Ігор Гіркін зауважив, що він давно попереджав, що такі транскордонні рейди можуть бути частиною ширшої української контрнаступальної стратегії.

Власник так званої ПВК «Вагнер» Євгеній Пригожин скористався інцидентом, щоб звинуватити російський уряд та його бюрократичну бездіяльність у сприянні атаці. Пригожин розкритикував Міноборони РФ за неспроможність зміцнити російські кордони та захистити Росію.

«Перша помічена лінія російських оборонних укріплень пролягає, зокрема, за 2 км від Гори-Подолу (села на Білгородщині, куди вчора нібито проникли проукраїнські підрозділи. — ДМ), і припущення, що силам РДК вдалося пробити оборонну лінію, підкреслює слабкість таких укріплень, принаймні, коли вони не повністю укомплектовані добре підготовленими та добре оснащеними солдатами», — пише ISW.

За оцінками інституту, оскільки більшість російських провоєнних блогерів зреагували на ці події відносно різними занепокоєннями, тривогами та гнівом, а інформаційний простір не згуртувався навколо однієї цілісної реакції, це свідчить про те, що подія застала російських коментаторів зненацька. 

Нагадаємо, вчора, 22 травня, у соцмережах поширилися повідомлення про військову активність та звуки вибухів на прикордонні Бєлгородської області Росії. Відповідальність за це взяли на себе формування, які складаються з громадян РФ та декларують мету повалення режиму Володимира Путіна — Російський добровольчий корпус та Легіон «Свобода Росії». Вони заявили про «звільнення» двох населених пунктів — Козинка і Гора-Поділ у Бєлгородській області. Вони також закликали мешканців прикордонних російських регіонів залишатися вдома і «не чинити спротиву». 

У коментарі Суспільному речник ГУР Андрій Юсов сказав, що на території Бєлгородської області громадяни Росії проводять операцію з метою створення «смуги безпеки» для захисту цивільних українців. 

Згодом радник голови Офісу президента Михайло Подоляк заявив, що Україна спостерігає за подіями та вивчає ситуацію в Бєлгородській області Росії 22 травня, однак не має до неї «безпосереднього стосунку»

Фото: DR

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
6721
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду