«Провал контрнаступу»? Російські пропагандисти зманіпулювали матеріалом The Washington Post про боротьбу за наративи

«Провал контрнаступу»? Російські пропагандисти зманіпулювали матеріалом The Washington Post про боротьбу за наративи

17 Жовтня 2023
728
17 Жовтня 2023
11:09

«Провал контрнаступу»? Російські пропагандисти зманіпулювали матеріалом The Washington Post про боротьбу за наративи

728
WP писала про проблеми з висвітленням війни та боротьбу за право контролювати наратив і те, як світ бачить війну. А не про «провал контрнаступу», як це подали окупанти.
«Провал контрнаступу»? Російські пропагандисти зманіпулювали матеріалом The Washington Post про боротьбу за наративи
«Провал контрнаступу»? Російські пропагандисти зманіпулювали матеріалом The Washington Post про боротьбу за наративи

Російські окупаційні медіа, які мовлять на тимчасово окупованій території Запорізької області, зманіпулювали матеріалом американського видання The Washington Post про український контрнаступ. Про це повідомляє представниця ІМІ в Запорізькій області.

«Київський режим не пускає американських журналістів на передову, щоб приховати провал  контрнаступу — The Washington Post» — такі заголовки з'явилися щонайменше в чотирьох локальних пропагандистських окупаційних медіа, які переважно мовлять на тимчасово окупованій території Запорізької області. 

Як пише ІМІ, майже ідентичні дописи 7 жовтня з'явилися, зокрема, на сайтах «ZOV Бердянск»,  «ZOV Киев», «ЗаМедиа» і в телеграм-каналі «Запорожский вестник».

«В американському виданні заявили, що “незалежна” всіма правдами й неправдами намагається приховати провал свого контрнаступу і показати свої успіхи. … Як наслідок, американських журналістів не пускають на передову, лише в тилові райони. Останнім часом у Києві заявили про взяття низки населених пунктів, проте західні воєнні кореспонденти не побували в жодному з них і не можуть підтвердити достовірність хуторських повідомлень, пише Washington Post», — ідеться в «новині». 

Однак, відзначає ІМІ, в оригінальному тексті, розміщеному на сайті The Washington Post, мовиться про інше. В матеріалі «Україна змагається за наратив про свій виснажливий контрнаступ» ідеться про те, що водночас з українським контрнаступом, за яким пильно стежать за кордоном, розгортається й інша боротьба — боротьба за право контролювати наратив і впливати на те, як світ бачить війну. 

«Останніми тижнями, після довгих голосінь про повільне просування й похмурі оцінювання українських перспектив, що тривали все літо, українські й західні посадовці зосередилися на перебудові наративу, щоб сформувати адекватні очікування й спонукати підтримку України протягом зими. Контроль за наративом є наріжним фактором для збереження суспільної підтримки українського спротиву, яка останнім часом послаблюється в низці західних країн, зокрема США. Полеміка щодо великих витрат на Україну вже стала однією з тем передвиборних кампаній у Польщі й Словаччині», — пише The Washington Post.

У матеріалі зазначається, що західні посадовці висловили незвично сильне занепокоєння тим, як у світі оцінюють і висвітлюють війну, і закликають журналістів не зациклюватися на подіях у кожному окопі, а натомість розглядати «повнішу картину» війни.

Водночас, наголошує The Washington Post, «це стає дедалі складнішим завданням для журналістів. Останніми тижнями українські військові запровадили значно суворіші обмеження на перебування репортерів біля лінії фронту».

Як пише видання, в Україні військове командування з початку контрнаступу цілеспрямовано прагне обмежити видимість українських втрат. The Washington Post намагалося дістатися прифронтової зони, але речники часто спрямовують журналістів до полігонів чи підрозділів, які не беруть участі в активних бойових діях, посилаючись на міркування безпеки. Також, ідеться в тексті, військові й поліцейські на блокпостах відмовляються пропускати репортерів без дозволу від пресслужби, навіть якщо в тих є дозвіл командира на спілкування з підрозділом.

Водночас The Washington Post відзначає куди більшу свободу слова в Україні і на Заході, на противагу жорсткій цензурі в Росії, де заборонено критикувати війну, а більшість незалежних журналістів утекли з країни. Видання пише, що російські пропагандисти (державні ЗМІ й воєнні блогери) скористалися моментом і почали активно поширювати заяви Кремля щодо того, що український контрнаступ провалився і згодом підтримка Києва спаде.

Також, наголошує американське видання, в Росії телеканали постійно транслюють репортажі про західну зброю, нібито захоплену російськими військовими. Видання наводить нещодавні висловлювання пропагандистки каналу «Россия 24» Ольги Скабєєвої, яка, обговорюючи висловлювання Ілона Маска щодо допомоги Україні, сказала: «Є відчуття, ніби Україну намагаються повністю скинути з рахунку».

Втім, за інформацією The Washington Post, посадовці, які анонімно для видання описали подробиці подій на фронті, наполягають, що українці повільно й методично просуваються в дуже важких умовах.

Читайте також:

Фото: «Главком»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
728
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду