СNN: Після заколоту «Вагнера» Путін всіляко намагається показати свою «близькість до народу»

СNN: Після заколоту «Вагнера» Путін всіляко намагається показати свою «близькість до народу»

29 Червня 2023
1003
29 Червня 2023
16:03

СNN: Після заколоту «Вагнера» Путін всіляко намагається показати свою «близькість до народу»

1003
Сьогодні росЗМІ показали, як під час візиту до Дагестану Путін пішов в обійми до ошалілого натовпу, забувши про ковід та чотириметровий стіл з Макроном.
СNN: Після заколоту «Вагнера» Путін всіляко намагається показати свою «близькість до народу»
СNN: Після заколоту «Вагнера» Путін всіляко намагається показати свою «близькість до народу»

Президент Росії Володимир Путін, схоже, змінив інформаційну тактику і після заколоту ПВК «Вагнер» з усіх сил намагається підтвердити свій авторитет і популярність у народі. Про це пише видання СNN.

«Президент Росії Володимир Путін, схоже, змінив тактику. Протягом останніх трьох років російський лідер рідко з'являвся на публіці. Під час пандемії він перебував у майже повній ізоляції. А коли з'являвся, то зазвичай сидів за величезним столом, далеко від людей навколо. 

Однак після того, як на вихідних Путін зіткнувся з найбільшим в історії викликом своїй владі, він знову опинився в "центрі уваги".

Кремль зараз докладає всіх зусиль, щоб підтвердити авторитет Путіна, проводячи зустрічі і публічні заходи, покликані продемонструвати єдність і солідарність держави та армії під його керівництвом», — ідеться в матеріалі.

Так, протягом цього тижня, після заколоту «вагнерівців», Путін уже кілька разів з'являвся на публіці.

Спершу він виступив перед учасниками Міжнародного молодіжного промислового форуму, який проходив у Тулі. СNN зазначає, що Кремль не уточнив, коли і де було знято відео. 27 червня Путін виступав на Соборній площі Кремля, де дякував силовикам і казав, що ті «фактично зупинили громадянську війну» під час спроби заколоту «вагнерівців».

Врешті сьогодні, 29 квітня, російські пропагандисти «РИА Новости» показали, як Путін під час візиту до Дагестану вийшов до ошалілого натовпу на площі у місті Дербент.

Пропагандистські ЗМІ поширили відео, на якому Путіна захоплено зустрічає натовп, бажаючи йому «здоров'я і 100 років життя».

hromadske відзначає, що від початку пандемії Covid-19 Путін уникав особистих контактів. Російських «воєнкорів» перед зустріччю з ним саджали на карантин, а на переговорах Путіна з президентом Франції поставили чотириметровий стіл.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков заявив, що в Дербенті зустрічати Путіна «вийшло все місто». Мовляв, тому він сам вирішив привітати їх, попри чинні протиепідемічні рекомендації фахівців. «З одного боку, є рекомендації фахівців, але з іншого боку, є тверде рішення президента, коли він не міг відмовити цим людям, щоб не привітати їх», — сказав Пєсков.

Пізніше Путін заявив, що в нього «не було жодних сумнівів щодо реакції (на його візит. — Ред.) в Дагестані і по всій країні».

Нагадаємо, ввечері 23 червня пресслужба ватажка ПВК «Вагнер» Євгенія Пригожина опублікувала заяву, в якій ішлося, що російська армія вдарила по тилових таборах ПВК «Вагнер». За словами очільника найманців, «загинуло безліч бійців». Пригожин пообіцяв, що «зло буде покаране», і оголосив «марш справедливості» на Москву проти очільників російського Міноборони. Він попросив військових РФ не чинити опору та не називати це «військовим переворотом».

Зранку 24 червня російський президент Володимир Путін у своєму відеозверненні заявив, що в країні намагаються «організувати заколот», а РФ веде «боротьбу за виживання». Він назвав дії Пригожина зрадою Росії. Проти очільника ПВК «Вагнер» порушили кримінальну справу про заклик до збройного заколоту. Йому загрожувало до 20 років ув'язнення. 

Невдовзі російські ресурси повідомили, що провайдери та соціальні мережі почали блокувати доступ до новин із заявами Пригожина. З російськомовної вікіпедії прибрали статтю про промову Путіна щодо «придушення воєнного заколоту», як тільки вона з'явилась. При цьому статтю в російськомовній вікіпедії про заколот Пригожина в РФ 24 червня переглянули 920 тисяч разів

Того ж дня в соцмережах почали поширювати фото бронетехніки на вулицях Ростова-на-Дону. Згодом з’явилися повідомлення, що «вагнерівці» взяли під контроль деякі військові об’єкти в Ростові та Воронежі і вирушили колоною в напрямку Москви. Дорогою вони збили декілька гвинтокрилів та літак ВПС Росії. На території Москви та декількох областей РФ було введено режим контртерористичної операції.

Ввечері 24 червня з Пригожиним провів переговори від імені Кремля самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко. Після цього Пригожин оголосив, що зупиняє «марш» на Москву і розвертає своїх бойовиків до польових таборів. Згодом стало відомо, що він зобов’язався переміститись до Білорусі, взамін йому пообіцяли закрити кримінальну справу проти нього та змінити керівництво Міноборони РФ, бойовикам «Вагнера» обіцяли амністію за заколот. У вівторок Лукашенко повідомив, що Пригожин начебто прибув до Білорусі, хоча досі чітких підтверджень цьому не було.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1003
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду