«Сірі зони»: ISW пояснив, як росіяни применшують успіхи наступу ЗСУ в двох областях

«Сірі зони»: ISW пояснив, як росіяни применшують успіхи наступу ЗСУ в двох областях

12 Червня 2023
3033
12 Червня 2023
09:40

«Сірі зони»: ISW пояснив, як росіяни применшують успіхи наступу ЗСУ в двох областях

3033
Російські коментатори називають просування Сил оборони та звільнення кількох населених пунктів на Донеччині та Запоріжжі «захопленням "сірих зон"».
«Сірі зони»: ISW пояснив, як росіяни применшують успіхи наступу ЗСУ в двох областях
«Сірі зони»: ISW пояснив, як росіяни применшують успіхи наступу ЗСУ в двох областях

Російські воєнні коментатори намагаються применшити досягнення українських сил у ході контрнаступальних операцій, називаючи їхнє просування через російську оборону захопленням  «сірих зон». Про це йдеться у черговому звіті Інституту вивчення війни (ISW).

В ISW заявили, що українські війська візуально підтвердили просування на заході Донецької області та заході Запорізької області. Це також визнали російські джерела, але намагалися применшити досягнення України, відзначили аналітики.  

Так, заступниця міністра оборони України Ганна Маляр заявила, що українські війська просунулися на півдні України на 300–1500 метрів. Маляр та інші українські і російські джерела повідомили, що українські війська досягли успіхів на південь від Великої Новосілки в період з 10 по 11 червня, звільнивши, зокрема, Макарівку, Нескучне, Благодатне, Сторожеве та Новодарівку.

При цьому деякі російські джерела заявляли, що бої тривають у «сірій зоні» чи спірних районах або що українські сили діють у районах, які російські війська не повністю окупували до українських атак на півдні України.

«Російські джерела називають просування українських військ через російську оборону захопленням "сірих зон", щоб применшити українські здобутки і не повідомляти про прориви українських військ через оборонні лінії», — пишуть аналітики.

Аналітики зауважили, що українські війська 10 і 11 червня провели контрнаступальні дії щонайменше на трьох ділянках фронту і мали територіальні здобутки. Водночас в інституті заявили, що, попри звільнення українськими військовими кількох населених пунктів, наразі зарано говорити про «український прорив».

Нагадаємо, раніше заступниця міністра оборони Ганна Маляр заявила, що оголошення про початок контрнаступу Збройних сил України не буде, а згодом опублікувала ще одне відео, додавши, що про контрнаступ Сил оборони України не будуть оголошувати в соцмережах.

Маляр також заявила, що інформування про перебіг бойових дій здійснюється у постійній координації з головнокомандувачем Валерієм Залужним та Генштабом, а головним замовником інформаційної кампанії є Збройні сили.

Управління стратегічних комунікацій ЗСУ попереджало, що Росія активізує свої інформаційно-психологічні операції в соцмережах щодо потенційного контрнаступу українських військ. Для цього планують використовувати старі відео та фото, які показують підбиту техніку, загиблих, полонених тощо. СтратКом пояснює, що вкидами про «контрнаступ» Сил оборони російська пропаганда намагається деморалізувати українців і водночас підтримати власних солдатів.

При цьому раніше ISW писав, що, заявивши про початок українського наступу, президент Росії Володимир Путін відійшов від попередньої тактики Кремля применшувати значення українських контрнаступальних операцій. 

Фото: ArmyInform

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3033
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду