Богдан про свою «відставку»: Це мій крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів

Богдан про свою «відставку»: Це мій крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів

3 Серпня 2019
10757

Богдан про свою «відставку»: Це мій крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів

10757
Журналістка «Радіо Свобода» запитала голову Офісу президента України Андрія Богдана, чи не вважає він, що «жарт» із заявою про відставку – це крок до підриву довіри до медіа.
Богдан про свою «відставку»: Це мій крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів
Богдан про свою «відставку»: Це мій крок по відношенню до президента та суспільства, а не до журналістів

Відповідне відео від 3 серпня оприлюднило «Радіо Свобода». Перед цим він дозволив собі обійняти журналістку. На її прохання цього не робити Богдан сказав, що подумав, що їй так «буде зручніше, тому що він буде йти, а вона за ним буде бігти».

«Це не був жарт, я реально написав заяву про звільнення», - відповів Андрій Богдан щодо ситуації зі своєю відставкою.

Питання журналістки, коли саме була написала заява, голова Офісу президента залишив без відповіді.

«Але в будь-якому випадку це мій крок по відношенню до керівництва, президента України, і до суспільства, а не до журналістів. Класичні журналісти звикли саме себе усвідомлювати як суспільство. Але, як довела наша виборча кампанія, ми спілкуємось із суспільством без посередників, без журналістів», - сказав Богдан.

Нагадаємо, 1 серпня агентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що глава Офісу президента України (ОПУ) Андрій Богдан нібито написав заяву про звільнення з посади за власним бажанням. При цьому в розпорядженні журналістки «НВ» Крістіни Бердинських з’явилася начебто заява Андрія Богдана. Водночас телеканал «Наш.Максі-ТВ» повідомив, що замглави Офісу президента Руслан Рябошапка спростував інформацію про відставку Богдана.

Наступного дня, 2 серпня, коли з'ясувалося, що насправді ніякої відставки не буде й це був просто «жарт» посадових осіб ОПУ, журналістка «НВ» Крістіна Бердинських повідомила, що фотографію нібито заяви Богдана про відставку отримала від офіційної особи в ОПУ. Вона також сказала: «Із ситуацією з Богданом, його відставкою або не відставкою, очевидно, що немає нічого хорошого. Це прикол і стьоб над традиційними медіа, а також введення в оману виборців. Демонстрація їм, що не вірте нікому, тільки нашому телеграму та інстаграму. Постправда в чистому її прояві».

2 серпня інформагентство «Інтерфакс-Україна» повідомило, що новина про нібито відставку Богдана «анулюється». Генеральний директор інформагентства Олександр Мартиненко відмовився коментувати «Детектору медіа» ситуацію з публікацією цієї новини. На запитання про кількість джерел, у яких перевірили інформацію про відставку глави ОПУ, він заявив: «Це наша внутрішня редакційна справа».

Видання «Дзеркало тижня. Україна» написало, що інформацію про відставку Андрія Богдана «як інсайд поширив заступник голови ОП Кирило Тимошенко». Останній заперечив «Детектору медіа», що він був джерелом інформації про нібито відставку Андрія Богдана. Головна редакторка тижневика «Дзеркало тижня. Україна» Юлія Мостова розповіла, що її видання назвало ім’я джерела інформації, оскільки вважає його «джерелом маніпуляції, а не джерелом інформації».

Президент України Володимир Зеленський 2 серпня повідомив, що Андрій Богдан дійсно написав заяву про звільнення. Він пояснив, що з командою про це «домовилися з самого початку». Це свідчить про те, що такі заяви були написані без дати від усіх членів команди Зеленського ще на початку створення Офісу президента України. На думку журналістів, яких використали для поширення заяви Богдана, вкидання у ЗМІ працівником ОПУ інформації про нібито заяву про відставку Богдана саме 1 серпня було свідомою провокацією та дезінформацією. 

3 серпня журналісти спитали у Зеленського, чи вважає він, що вкид про відставку Богдана підриває довіру до ЗМІ. Президент відповів, що він «нічого не підривав».

Фото: Станіслав Груздєв, Главком

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10757
Читайте також
08.08.2019 16:00
Юрій Залізняк
для «Детектора медіа»
3 183
05.08.2019 11:33
Валерий Калныш, НВ
766
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
1698 дн. тому
Утром мажу бутерброд - Сразу мысль: а как народ? И икра не лезет в горло, И компот не льется в рот!
Роман
1699 дн. тому
Это власть становится все более похожа на 95-й квартал
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду