Журналісти ідентифікували бійців російської бригади, яка захопила та контролювала знищену Каховську ГЕС

Журналісти ідентифікували бійців російської бригади, яка захопила та контролювала знищену Каховську ГЕС

28 Червня 2023
1402
28 Червня 2023
21:13

Журналісти ідентифікували бійців російської бригади, яка захопила та контролювала знищену Каховську ГЕС

1402
У розслідуванні «Схем» та «Слідство.Інфо» йдеться про 205-ту окрему мотострілецьку «казачу» бригаду РФ, яку очолював 43-річний полковник Роман Тітов з Алтайського краю.
Журналісти ідентифікували бійців російської бригади, яка захопила та контролювала знищену Каховську ГЕС
Журналісти ідентифікували бійців російської бригади, яка захопила та контролювала знищену Каховську ГЕС

Журналісти «Схем» та агенції «Слідство.Інфо» у спільному розслідуванні встановили, що командувачем 205-ї окремої мотострілецької «казачої» бригади РФ, яка захопила та контролювала Каховську гідроелектростанцію на момент її руйнації, був 43-річний полковник Роман Тітов з Алтайського краю, а не Едуард Шандура, як вважалося раніше.

Розслідувачі також змогли ідентифікувати низку бійців цієї бригади, які утримували ГЕС.

Щонайменше із серпня минулого року Роман Тітов керує 205-ю окремою мотострілецькою бригадою, яка захопила Каховську ГЕС у перший день повномасштабного вторгнення Росії. Журналісти отримали перелік персонального складу бійців бригади в одному з державних органів оборони України. Частину даних вони звірили за допомогою російських соцмереж, нагородних документів та зв’язались із ними напряму.

Журналістам вдалося додатково підтвердити зміни командування 205-ї бригади через сторінку школи №16 села Кузьмінське Ставропольського краю в російській соцмережі «Вконтакте». У грудні 2022-го там опублікували лист вдячності школі за підписом командира 205-ї бригади Романа Тітова.

За даними ГУР, Роман Тітов із березня 2015 року бере «безпосередню участь у злочинній діяльності на території України». Зокрема, раніше Тітов командував підрозділами, які «до лютого 2016 року на ротаційній основі брали участь у бойових діях на тимчасово окупованих територіях сходу України у районах населених пунктів Луганськ та Краснодон».

Журналістам вдалося підтвердити інформацію українських розвідників про те, що Роман Тітов має судимість за перевищення службових повноважень із застосуванням насилля та зброї.

Загалом перелік бійців 205-ї ОМСБр нараховує майже чотири сотні осіб, які служать у мотострілецьких батальйонах, роті спецзв’язку, гаубичних самохідно-артилерійських дивізіонах, реактивному артилерійському дивізіоні, протитанковому артилерійському дивізіоні, зенітно-ракетному дивізіоні, розвідбатальйоні, інженерно-саперному батальйоні та інших підрозділах бригади.

«Схеми» та «Слідство.Інфо» поіменно встановили російських військових цієї бригади, які безпосередньо контролювали Каховську ГЕС.

Зокрема, вдалося ідентифікувати 35-річного Арсена Піцхелаурі з позивним «Грузин», який, судячи з фото у «Вконтакте», брав участь в окупації Херсонщини.

Піцхелаурі навіть опублікував кілька світлин у військовій формі безпосередньо на Каховській ГЕС. Як розповіли знайомі окупанта, він і досі залишається в Новій Каховці разом з іншими військовими 205-ї ОМСБр. Від них же стало відомо, що після руйнування греблі Піцхелаурі викликали в Росію на нагородження.

Окрім цього, журналістам стало відомо й про нагородженого у грудні 2022 року орденом «За отвагу» сержанта інженерно-саперного батальйону 205-ї ОМСБр Руслана Магомедова.

Нагороджував його поблизу ГЕС у Парку Слави Нової Каховки заступник командира 205-ї бригади з позивним «Полігон» — 36-річний майор Денис Міщенко.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок її підриву загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. 

В «Укргідроенерго» повідомили, що Каховську ГЕС повністю зруйновано внаслідок підриву машинної зали зсередини. У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували станцію перед тим, як її підірвати.

Раніше видання The New York Times, проконсультувавшись з експертами, інженерно-технічними фахівцями та спеціалістами з боєприпасів, дійшло висновку, що найімовірнішою причиною руйнування дамби Каховської ГЕС був вибух зсередини.

Згодом старший посадовець адміністрації президента США повідомив The New York Times, що американські супутники зафіксували вибух на Каховській ГЕС незадовго до її руйнування.

Кримський блогер-колаборант Олександр Таліпов у повідомленні на своєму телеграм-каналі розкрив подробиці того, як російські окупанти готувалися до підриву греблі Каховської ГЕС. За його інформацією, російські військові знали про майбутній теракт та завчасно оголосили евакуацію.

Європейський парламент 14 червня засудив знищення Каховської ГЕС та визнав підрив дамби воєнним злочином Росії.

Фото: «Схеми»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1402
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду