СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які зафіксували роботу ППО в Києві

СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які зафіксували роботу ППО в Києві

17 Травня 2023
3292
17 Травня 2023
10:57

СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які зафіксували роботу ППО в Києві

3292
Шестеро киян розмістили в соцмережах роботу української ППО в ніч на 16 травня. Онлайн-камери фіксували роботу ППО автоматично, але доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола користувачів.
СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які зафіксували роботу ППО в Києві
СБУ викрила блогерів та заблокувала онлайн-камери, які зафіксували роботу ППО в Києві

Правоохоронці встановили особи шістьох киян, які незаконно поширювали відео роботи протиповітряної оборони під час масованої російської атаки на Київ 16 травня. СБУ також заблокувала роботу приватних онлайн-камер, які автоматично зафіксували роботу ППО. Доступ до відзнятих файлів мало широке коло користувачів, які виклали їх у ютубі. Про це повідомляється на сайті СБУ.

Як зазначає спецслужба, у ніч на 16 травня шестеро киян несанкціоновано фотографували та знімали відео роботи української протиповітряної оборони і розмістили відповідні матеріали в соцмережах.

Серед іншого вони зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. «Тим самим вони могли розкрити місцерозташування та специфіку роботи вітчизняної ППО», — йдеться у повідомленні.

Ці відео, зазначає СБУ, за лічені хвилини підхопили численні телеграм-канали та російські пропагандистські пабліки, зокрема інтернет-ресурси, підконтрольні спецслужбам Росії.

Крім того, кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які автоматично зафіксували роботу української протиповітряної оборони.

За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур. При цьому доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола користувачів, які виклали відео нічної атаки на Київ у загальний доступ на ютубі.

Отриману в такий спосіб інформацію окупанти могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України.

Як зазначає СБУ, під час слідчих дій за місцями проживання фігурантів вилучили мобільні телефони і комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення забороненого контенту.

За вказаними фактами відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

СБУ нагадала про заборону знімати та оприлюднювати відео- і фотоматеріали щодо діяльності Сил оборони, а також наслідків ворожих обстрілів. «Публікація таких фото- і відеоматеріалів у інтернеті розцінюється як коригування ворожого вогню і є злочином, що карається відповідно до закону», — заявила спецслужба.

Раніше Повітряні сили попередили про кримінальну відповідальність для телеграм-каналів, які публікують інформацію про рух російських ракет та дронів і збиття їх українською ППО. Цією інформацією може скористатися Росія під час планування наступних атак.

Речник командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат закликав громадян не публікувати кадри роботи української протиповітряної оборони.

Повітряні сили ЗСУ також заявляли, що не розповідатимуть українським та закордонним ЗМІ про роботу протиповітряного щита країни.

Заступниця міністра оборони Ганна Маляр вважає, що у відкритих джерелах криється певна небезпека, адже вороги іноді швидше дізнаються інформацію з українських відкритих джерел, ніж їм доповідають їхні ж спецслужби.

Нагадаємо, 21 березня 2022 року в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото і відео переміщення української техніки, а ще облич військовослужбовців ЗСУ. Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3292
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду