СБУ повідомила про підозру московській блогерці, яка першою виправдовувала підрив Каховської ГЕС

СБУ повідомила про підозру московській блогерці, яка першою виправдовувала підрив Каховської ГЕС

6 Червня 2023
3771
6 Червня 2023
19:49

СБУ повідомила про підозру московській блогерці, яка першою виправдовувала підрив Каховської ГЕС

3771
Уродженка Одеси Юлія Вітязєва однією з перших почала виправдовувати підрив росіянами Каховської ГЕС у своєму телеграм-каналі. Їй загрожує до 12 років ув'язнення.
СБУ повідомила про підозру московській блогерці, яка першою виправдовувала підрив Каховської ГЕС
СБУ повідомила про підозру московській блогерці, яка першою виправдовувала підрив Каховської ГЕС

Служба безпеки України повідомила про підозру російській пропагандистці, яка однією з перших почала виправдовувати підрив Каховської ГЕС російськими військами.

Як повідомила СБУ, мова йде про уродженку Одеси, прокремлівську блогерку Юлію Лозанову, більш відому під псевдонімом Юлія Вітязєва.

За даними спецслужби, ще у 2015 році вона переїхала до Москви, де почала активно поширювати фейки про суспільно-політичну ситуацію в Україні.

З початку повномасштабного вторгнення Росії Вітязєва використовувала всі доступні їй медіамайданчики для публічної підтримки збройної агресії РФ, пишуть в СБУ.

«Саме вона 6 червня 2023 року однією з перших почала активно виправдовувати російських окупантів за підрив ними Каховської ГЕС. Для цього московська блогерка опублікувала відповідні дописи на власному телеграм-каналі, який нараховує майже 100 тисяч підписників», — йдеться у повідомленні.

Крім того, як пише СБУ, Вітязєва регулярно поширює антиукраїнські наративи в етерах російського каналу «Соловьев.live» і займається збором грошей для потреб окупаційних угруповань Росії.

Ініційовані СБУ експертизи підтвердили факти її підривної діяльності проти України.

На підставі зібраних доказів слідчі Служби безпеки повідомили блогерці про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України: ч. 6 ст. 111-1 (колабораційна діяльність); ч. 2 та ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

Наразі фігурантка переховується від правосуддя на території країни-агресора. Тривають комплексні заходи для притягнення її до відповідальності за злочини проти України.

Їй загрожує до 12 років тюрми.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали греблю Каховської ГЕС. Прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що внаслідок її підриву загалом затоплення загрожує до 80 населеним пунктам регіону. 

У Херсоні знеструмлений мікрорайон Корабел, з метою безпеки також відключать газопостачання.

Унаслідок підриву рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС.

В «Укргідроенерго» повідомили, що внаслідок підриву машинної зали зсередини Каховську ГЕС повністю зруйновано. Станція відновленню не підлягає.

У розвідці зазначили, що окупанти двічі мінували Каховську ГЕС перед тим, як її підірвати, і додають, що такий крок свідчить про паніку серед російських загарбників.

Читайте також:

Фото: СБУ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3771
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду