Зеленського у петиції просять нарешті підписати закон, що забороняє імпорт і розповсюдження книжок з Росії та Білорусі

Зеленського у петиції просять нарешті підписати закон, що забороняє імпорт і розповсюдження книжок з Росії та Білорусі

17 Травня 2023
2168
17 Травня 2023
15:48

Зеленського у петиції просять нарешті підписати закон, що забороняє імпорт і розповсюдження книжок з Росії та Білорусі

2168
Українці мають ще 92 дні, щоб зібрати 25 тисяч підписів, після чого за законом президент України муситиме зреагувати на вимоги у петиції.
Зеленського у петиції просять нарешті підписати закон, що забороняє імпорт і розповсюдження книжок з Росії та Білорусі
Зеленського у петиції просять нарешті підписати закон, що забороняє імпорт і розповсюдження книжок з Росії та Білорусі

16 травня на сайті офіційного онлайн-представництва президента України була опублікована петиція, яка закликає Володимира Зеленського підписати Закон 2309-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо встановлення обмежень на ввезення та розповсюдження видавничої продукції, що стосується держави-агресора, Республіки Білорусь, тимчасово окупованої території України».

«Закон не потребує ні копійки бюджетних витрат і має визначальне значення для майбутнього всієї книжкової галузі. 20 червня 2022 року він переданий Вам на підпис, однак попри одностайне рішення парламенту, рекомендацію Кабміну і вимоги Конституції досі не підписаний.

Видавнича продукція держави-агресора і російський контрафакт і далі вільно продаються в Україні, підриваючи інформаційну безпеку держави й економічні підвалини українського книговидання», — звертається до українського президента ініціатор петиції Тарас Шамайда.

Крім того, у петиції Шамайда посилається на частину третю статті 94 Конституції України, згідно з якою якщо президент протягом 15 днів не підписав закон чи не повернув його до парламенту з зауваженнями, «закон вважається схваленим Президентом України і має бути підписаний та офіційно оприлюднений».

«Пане Президенте, підпишіть Закон 2309-ІХ. Зробіть цей історичний крок. Звільніть нарешті книжкову галузь від “русского міра”», — закликає Зеленського ініціатор петиції.

Ініціатива «Українська книжкова революція» повідомляє, що петицію вже підтримали, зокрема, Оксана Забужко, Мар'яна Савка, Андрій Курков, Тамара Горіха Зерня, Вахтанг Кіпіані, Ірма Вітовська, Володимир В'ятрович, Валерій Пекар, Ганна Гопко, Антон Мартинов та інші інтелектуали й публічні особи. Заклики підписати петицію поширили також найбільші українські видавництва – «Фоліо», «Ранок», «Віват», «А-ба-ба-га-ла-ма-га», мережа книгарень «Є».

Читайте також:

Нагадаємо, що 19 червня 2022 року Верховна Рада ухвалила законопроєкт №7459, який забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам українською творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Також ВРУ підтримала законопроєкт №6287 «Про внесення змін до деяких законів України щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження».

Обидва закони були передані на підпис президенту 20 червня, однак протягом тривалого часу Володимир Зеленський їх не підписував. До глави держави із вимогами підписати документи звертались діячі культури та РПР.

Зрештою законопроєкт №6287 президент Зеленський підписав 7 липня, а законопроєкт №7459, який забороняє імпорт російських книжок, не підписаний досі.

Зауважимо, що нинішня петиція є далеко не першою спробою домогтися від Володимира Зеленського підписання закону про заборону в Україні російської та білоруської видавничої продукції. Так, у липні 2022-го українські видавці закликали президента підписати цей закон.

Директор видавництва «Фоліо» Олександр Красовицький заявляв, що непідписання закону про заборону російських книжок призводить до появи на українському ринку видань, які мають російське походження, але завезені через треті країни.

У серпні 2022 року українські правники закликали Володимира Зеленського підписати закон 2309-ІХ про обмеження російського впливу на українське книговидання і книгорозповсюдження. 

У січні 2023 року письменниці та письменники (Ірен Роздобудько, Тамара Горіха Зерня, Оксана Забужко, Юрій Винничук, Андрій Кокотюха, Андрій Курков), видавці (Мар’яна Савка, Олександр Красовицький), громадські діячі, журналісти та артисти (Олександр Афонін, Ганна Гопко, Вахтанг Кіпіані, Ірма Вітовська) та інші виступили із заявою, що невиконання законів про підтримку української книги є загрозою національній безпеці.

Фото: скриншот

 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2168
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду