Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку

Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку

6 Липня 2022
1235

Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку

1235
В заяві стверджується, що «агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання законів про підтримку і захист українського книжкового ринку».
Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку
Діячі культури закликали Зеленського підписати закони про захист українського книжкового ринку

Діячі культури, письменники та видавці закликали президента Володимира Зеленського підписати законопроєкти №6287 і №7459, ухвалені Верховною Радою 19 червня. Законопроєкти покликані захистити книжковий ринок України від впливу країни-агресора та підтримати видавничу справу.

Відповідну заяву оприлюднили у соцмережах актриса театру і кіно Ірма Вітовська, письменниці Оксана Забужко, Галина Крук,  письменник Андрій Кокотюха, співачка, телеведуча, художниця Анжеліка Рудницька, видавці Мар’яна Савка, Олександр Красовицький, Ігор Степурін, історик і народеп  від «Європейської солідарності» Володимир В’ятрович, філософ і релігієзнавець Ігор Козловський. Раніше на підтримку пакету законів висловилися також відомі поети Сергій Жадан та Іван Малкович.

«Законопроєкти №6287 і №7459 відповідно до частини третьої статті 94 Конституції України мають бути невідкладно підписані Президентом України. Це означатиме, що в Україну не ввозитимуться і не продаватимуться книжки російських видавництв, а з наступного року – не видаватимуться і книжки авторів – громадян держави-агресора. Це означатиме, що оригінальні твори в Україні видаватимуться будь-якими мовами, але зарубіжну літературу з 2023 року видаватимуть саме в українських перекладах. Це означатиме, що держава компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок», – ідеться у заяві.

Розробка і ухвалення цих законів стали прикладом плідної співпраці громадського суспільства, представників законодавчої й виконавчої влади, культурних індустрій в інтересах української культури і національної безпеки України, звільнення нашої країни від руйнівних російських впливів.

«Водночас агенти російського впливу розгорнули потужну кулуарну роботу, спрямовану на зрив підписання не менш важливих законів про підтримку і захист українського книжкового ринкуСам факт, що в такій однозначній ситуації, де з одного боку – український інтерес, національна безпека, одностайна підтримка книжкової галузі, суспільства і парламенту, а з іншого – інтереси держави-агресора і її п’ятої колони в Україні, закони досі не підписані, не може не турбувати. Жодні лобісти російських інтересів не повинні мати можливостей гальмувати набуття чинності важливими законами, тим більше – під час війни», – говориться в заяві.

Нагадаємо, законопроєкт №6287 передбачає, що держава з 2023 року компенсує видатки на оренду книгарням, які продають книжки українською мовою. А кожна новонароджена дитина і  кожна дитина, якій виповниться 14 років, отримає сертифікат на купівлю українських книжок.

Законопроєкт №7459 забороняє ввезення в Україну і продаж книжок, виданих у Росії й Білорусі, а з наступного року – також видання книжок авторства громадян держави-агресора. З 2023 року видавати в Україні і ввозити з інших країн дозволяється книжки, написані мовою оригіналу або в перекладі на українську мову, мови ЄС та корінних народів України.

Фото: Christopher/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1235
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду