Ткаченко: Щоб побороти російську пропаганду, потрібно арештовувати майно пропагандистських культурних центрів

Ткаченко: Щоб побороти російську пропаганду, потрібно арештовувати майно пропагандистських культурних центрів

27 Квітня 2023
1353
27 Квітня 2023
18:41

Ткаченко: Щоб побороти російську пропаганду, потрібно арештовувати майно пропагандистських культурних центрів

1353
Самі лиш санкції у справі знешкодження російської пропаганди не спрацюють, вважає міністр.
Ткаченко: Щоб побороти російську пропаганду, потрібно арештовувати майно пропагандистських культурних центрів
Ткаченко: Щоб побороти російську пропаганду, потрібно арештовувати майно пропагандистських культурних центрів

Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко у своїй колонці для видання Liga.net висловив думку, що для подолання та знешкодження російської пропаганди самих лише санкцій недостатньо. Також потрібно накладати арешт на майно пропагандистських центрів, вважає урядовець.

Ткаченко нагадує про існування та активну пропагандистську діяльність цілої мережі «Російських домів». Ці нібито культурно-дипломатичні організації продовжують виконувати функції «Росспівробітництва» — «наймасштабнішої, найкраще фінансованої і найбільш історично вкоріненої інституції російської культурної дипломатії, яка сьогодні у різних кутках світу розповсюджує не лише російські наративи та фейки, а й відверту брехню».

«Розгледівши істинні цілі РС («Росспівробітництва». — Ред.), у 2016 році Європарламент визнав цю інституцію пропагандистською структурою, — пише Ткаченко. — Резолюція Європейського парламенту щодо протидії пропаганді проти ЄС з боку третіх сторін визнала РС (як і низку інших російських культурно-дипломатичних організацій та пропагандистських медій – зокрема, фонд "Русский мир", багатомовну ТБ-платформу RT ("Россия сегодня"), мультимедійний сервіс Sputnik) інструментами дезінформації та пропаганди, які фінансуються Кремлем».

У березні 2021 року «Росспівробітництво» було перейменовано на «Русский дом». За словами Ткаченка, за пів року до широкомасштабного вторгнення в Україну відкрилося ще 20 нових «Русских домов». Загалом мережа цих інституцій охоплює майже 80 країн світу, їхні офіси розташовані переважно в столицях у престижних місцях.

«Продовжуються регулярні публікації пропагандистського характеру, пов’язані з російсько-українською війною, інформування про власні події чи акції третіх сторін на підтримку Росії та пряме поширення кремлівських наративів, — звертає увагу Ткаченко. — Ще за  рік до повномасштабного вторгнення, на початку березня 2021-го, безпосередньо голова РС Євген Примаков, між іншим, онук шефа Служби зовнішньої розвідки РФ, у своєму Telegram-каналі погрожував знищенням центру Києва, аеродромів, вокзалів, мостів та промислових підприємств у глибокому тилу у випадку спроб деокупації Донбасу.

Боротьба за розуми та душі між добром і злом триває. Україна очікує від всього цивілізованого світу, від авторитетних міжнародних організацій визнання Російської Федерації країною, яка вчиняє геноцид проти українців. І важливо не тільки запроваджувати санкції проти неї, але й арештувати майно російських пропагандистських центрів»

Як успішний приклад такої протидії російській пропаганді, як арешт майна культурно-дипломатичних представництв країни-агресора за кордоном, Ткаченко наводить фінське управління зі стягнення боргів у зв’язку із санкціями ЄС. За рішенням цього управління було заморожено кошти Російського центру науки та культури, який розташований у Гельсінкі. А перед Великоднем «Росспівробітництво» призупинило роботу відразу в кількох європейських країнах, зокрема у Словенії, Словаччині, Румунії.

Нагадаємо, раніше міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко запропонував накласти арешт на культурну спадщину Росії в країнах Європи.

Також Ткаченко закликав світову спільноту відмовитись від російської культури та її виконавців.

При цьому міністр заявив, що не закликає ізолювати тих російських митців, які засуджують війну, однак не вважає можливою будь-яку співпрацю з ними.

Фото: Олександр Ткаченко / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1353
Читайте також
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
alex
363 дн. тому
...За словами Ткаченка, за пів року до широкомасштабного вторгнення в Україну відкрилося ще 20 нових «Русских домов».... По "закону" від Мазураша,міністра безкультур'я потрібно посадити на сім рокув за фейк. Не могла так звана українська влада популяризувати російське,чи вже було какаяразніца?))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду