Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну

Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну

18 Листопада 2022
1298
18 Листопада 2022
14:14

Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну

1298
Водночас міністерство не вважає за можливе будь-яку співпрацю з ними.
Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну
Мінкульт заявив, що не закликає ізолювати російських митців, які засуджують війну

Міністерство культури та інформаційної політики заявило, що не закликає до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності та виступають із публічним засудженням війни в Україні. Водночас у міністерстві не «вбачають можливим та доцільним» для представників української культури «співпрацювати чи будь-яким іншим чином взаємодіяти з ними в публічній площині».

«Міністерство культури та інформаційної політики виступає проти будь-якого культурного діалогу з агресором», – сказано у повідомленні пресслужби Мінкульту.

У міністерстві вважають важливим припинити співробітництво з усіма державними російськими інституціями, що мають стосунок до сфери культури та медіа, а також з тими представниками РФ за кордоном, хто відверто виступає на підтримку війни.

Окрім того, МКІП закликає відмовитися від будь-якої співпраці з тими діячами культури, хто, порушуючи українське законодавство, перетинав кордони тимчасово окупованих українських територій – Луганської та Донецької областей і Криму.

«Намагання зараз, під час активних бойових дій на нашій території, давати слово на одних майданчиках представникам агресора та України є спробою нівелювати жахіття війни, легітимізуючи російські пропагандистські наративи щодо України», – зазначило відомство у своєму повідомленні.

«Водночас зауважимо, що ми не закликаємо до ізолювання тих представників російської культурної спільноти, які поділяють демократичні цінності та виступають із публічним засудженням війни в Україні. Які називають речі своїми іменами та зазначають, що політична відповідальність за агресію в Україні лежить на Російській Федерації, адже Україна – толерантна європейська держава, яка базується на демократичних цінностях», – йдеться у повідомленні МКІП.

Разом із тим, наголошують у Мінкульті, «ми не вбачаємо можливим та доцільним представникам української культури співпрацювати чи будь-яким іншим чином взаємодіяти з ними в публічній площині». Така співпраця, мовляв, допустить зміщення фокусу з реальності – тяжкої боротьби, яку український народ веде багато років за свою незалежність й ідентичність, та зі злочинів, що їх просто зараз коїть Росія проти українців.

Нагадаємо, раніше українського письменника Юрія Андруховича розкритикували у соцмережах за публічну дискусію з російським літератором, який давно живе у Швейцарії й виступає проти Путіна, але водночас і проти скасування російської культури та відповідальності всіх росіян за агресію.

Нещодавно президент Володимир Зеленський підтримав петицію «Заборонити громадянам Росії здійснювати творчу професійну діяльність в Україні». 

19 червня Верховна Рада ухвалила законопроєкт, який передбачає заборону публічного виконання фонограм авторів і виконавців-громадян Росії, підтримку національного музичного продукту, збільшення частки української мови в радіоефірі, стимулювання трансляції україномовних дитячих та освітніх телепрограм.

Також 19 червня ухвалили законопроєкт, який забороняє імпорт видавничої продукції з Росії та Білорусі, видання і продаж книг авторства громадян РФ, сприяє виданню книг українською мовою та перекладам українською творів світової літератури, запроваджує механізми захисту від російської пропаганди.

Фото: пресслужба «Слуги народу»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1298
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду