Держдеп закликав Білорусь звільнити блогера та політв'язня Ігоря Лосіка та його дружину

Держдеп закликав Білорусь звільнити блогера та політв'язня Ігоря Лосіка та його дружину

20 Жовтня 2022
628
20 Жовтня 2022
11:55

Держдеп закликав Білорусь звільнити блогера та політв'язня Ігоря Лосіка та його дружину

628
«Чотирирічна донька Лосіків тепер залишилася без батьків, єдиним злочином яких було те, що вони мріяли про демократичну, суверенну, процвітаючу Білорусь для свого покоління та працювали над цим», – зазначили в Держдепі.
Держдеп закликав Білорусь звільнити блогера та політв'язня Ігоря Лосіка та його дружину
Держдеп закликав Білорусь звільнити блогера та політв'язня Ігоря Лосіка та його дружину

Державний департамент США закликає владу Білорусі звільнити блогера та консультанта «Радіо Свобода», політв'язня Ігоря Лосіка, а також його дружину Дар'ю, затриману кілька днів тому. Про це на брифінгу сказав перший заступник речника Держдепу Ведант Патель.

«Цього тижня ми були стривожені, коли дізналися, що Дар’я Лосік, дружина політичного в’язня Ігоря Лосіка в Білорусі, сама потрапила до в’язниці, як повідомляється, за сприяння екстремістській діяльності через надання інтерв’ю незалежному ЗМІ, яке влада Білорусі визнала екстремістським.

Водночас Ігор із грудня 2021 року відбуває 15 років ув’язнення через роботу блогером і журналістом білоруської редакції "Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода". Чотирирічна донька Лосіків тепер залишилася без батьків, єдиним злочином яких було те, що вони мріяли про демократичну, суверенну, процвітаючу Білорусь для свого покоління та працювали над нею», – сказав він.

За словами Пателя, затримання Дар’ї Лосік є ще одним нападом режиму Лукашенка на права людини та основні свободи.

«Ми закликаємо до негайного та беззастережного звільнення Дар’ї та Ігоря Лосіків та всіх політичних в’язнів, у тому числі понад 1300 осіб, які зараз несправедливо затримані білоруською владою», – додали в Держдепі.

Нагадаємо, блогера та адміністратора телеграм-каналу «Білорусь головного мозку» Ігоря Лосіка затримали 25 червня 2020 року в Білорусі. На думку МВС Білорусі, телеграм-канали та стріми на «Радіо Свобода» «стали засобом управління і організації вуличних акцій протесту».

25 грудня 2020-го блогер мав вийти на свободу, оскільки термін його арешту завершувався. Однак 15 грудня йому висунули нове звинувачення – за ст. 13 ч. 2 ст. 293 (підготовка масових заворушень) КК Білорусі. Санкція статті передбачає позбавлення волі від трьох до восьми років. Через це Лосік оголосив безстрокове голодування. Стан блогера почав значно погіршуватися після місяця голодування, його перевели в камеру з цілодобовим відеоспостереженням. 25 січня 2021 року, на 42-му дні свого протесту, Лосік за власним бажанням зупинив голодування

11 березня 2021 року йому висунули нове обвинувачення. На знак протесту Лосік спробував порізати руки й оголосив сухе голодування, яке тримав протягом чотирьох днів.

У грудні 2021 року Ігоря Лосіка засудили до 15 років колонії посиленого режиму.

Фото: Белсат

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
628
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду