detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
27.04.2023 15:26
Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії
Колишнього кандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії
За даними опозиційного телеграм-каналу «Рабочы Рух», він мав сліди побоїв. Офіційно це не було підтверджено.

Колишнього голову «Белгазпромбанку», екскандидата на посаду президента Білорусі Віктора Бабарика доправили до лікарні з колонії в Новополоцьку. Про це пише «Радіо Свобода» з посиланням на повідомлення телеграм-каналу команди політика. Також інформацію про госпіталізацію Бабарика підтвердили білоруській службі «Радіо Свобода» у міській лікарні, зауваживши, що він перебуває у відділенні хірургії.

«Друзі. Учора з’явилися чутки, що Віктор Бабарико перебуває в лікарні Новополоцька. Нам вдалося підтвердити цю інформацію. На жаль, інші подробиці поки не відомі. Ми триматимемо вас в курсі», — йдеться у повідомленні в телеграм-каналі команди політика.

Як повідомили виданню «Медіазона» в лікарні, зараз Бабарико перебуває в «задовільному стані».

Опозиційний телеграм-канал «Рабочы Рух» із посиланням на свої джерела раніше повідомив, що 59-річного Бабарика доправили до лікарні в ніч з 24 на 25 квітня. Стверджується, що він мав сліди побоїв. Офіційно це не підтверджувалося.

Нагадаємо, 9 серпня 2020 року в Білорусі відбулись президентські вибори. Чинний президент Лукашенко «зняв» з передвиборчих перегонів трьох потенційно сильних опонентів: блогера Сергія Тіхановського, ексбанкіра Віктора Бабарика та дипломата Валерія Цепкала. Проти перших двох порушили кримінальні справи, їх арештували, третій виїхав з країни, побоюючись кримінального переслідування.

6 липня 2021-го Бабарику оголосили вирок — 14 років ув’язнення за звинуваченням в економічних злочинах.

Крім того, ексбанкіру присудили штраф у розмірі 5 тисяч базових величин і постановили стягнути з нього «дохід, отриманий злочинним шляхом», у розмірі понад 47 мільйонів білоруських рублів (близько $19 млн). Також його позбавили права обіймати керівні посади на 5 років.

Під час останнього слова Бабарико заявив суду, що звинувачення в корупції проти нього сфабриковані.

Amnesty International визнала Бабарика й інших обвинувачених у справі в’язнями сумління. Голова передвиборчого штабу Бабарика Марія Колесникова ввійшла до об’єднаного штабу іншого кандидата, Світлани Тихановської. 

7 вересня 2020-го Колесникову затримали за підозрою в «закликах до захоплення державної влади», зроблених у ЗМІ та інтернеті.

За словами Колесникової, за час перебування в СІЗО їй кілька разів «у різних формах» пропонували співпрацювати зі слідством і написати прохання про помилування в обмін на звільнення. 

У вересні 2021-го Колесникову засудили за звинуваченням у змові проти влади до 11 років колонії, опозиція і правозахисники відкидають ці звинувачення.

Photo by RAMIL NASIBULIN/BELTA/AFP via Getty Images

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY