ISW: Путін заохочує росіян воювати проти України, порівнюючи «спецоперацію» з «Великою Вітчизняною»

ISW: Путін заохочує росіян воювати проти України, порівнюючи «спецоперацію» з «Великою Вітчизняною»

19 Січня 2023
1192
19 Січня 2023
12:08

ISW: Путін заохочує росіян воювати проти України, порівнюючи «спецоперацію» з «Великою Вітчизняною»

1192
Аналітики: Путін проводить паралелі між нацистським «геноцидом Ленінграда» та «геноцидом росіян» «українськими неонацистами». Таким чином він надає війні проти України екзистенційного значення.
ISW: Путін заохочує росіян воювати проти України, порівнюючи «спецоперацію» з «Великою Вітчизняною»
ISW: Путін заохочує росіян воювати проти України, порівнюючи «спецоперацію» з «Великою Вітчизняною»

Президент Росії Владімір Путін хоче збільшити підтримку війни та бажання росіян воювати, проводячи паралелі між війною проти України та «Великою Вітчизняною війною», як в Росії називають Другу світову. Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Аналітики ISW проаналізували заяву Путіна, виголошену у Санкт-Петербурзі під час відзначення 80-ї річниці прориву радянською армією нацистської блокади Ленінграда.

«Виступ Путіна мав символічне значення для внутрішньої російської авдиторії, — йдеться у звіті ISW. — Путін сказав, що радянські війська перемогли “геноцид Ленінграда” нацистською Німеччиною, і провів порівняння з тим, як сучасна Росія бореться з “українськими неонацистами” на Донбасі, де Путін раніше звинуватив Україну в проведенні геноциду, щоб виправдати своє вторгнення в 2022 році».

Аналітики припускають, що таким чином, відновлюючи наративи про «українських неонацистів» і «геноцид росіян» до 24 лютого та надаючи йому символічних історичних паралелей, Путін прагне відновити підтримку російського вторгнення для ведення тривалої війни.

Крім того, Путін, ймовірно, має на меті відновити контроль над висвітленням війни після того, як він значною мірою поступився цим простором різноманітним квазінезалежним акторам (маються на увазі російські радикальні воєнні блогери, — «ДМ»).

Міністр закордонних справ Росії Сергєй Лавров звинуватив Україну та Захід у тому, що вони прагнуть вирішити «російське питання» так само, як Адольф Гітлер шукав «остаточне рішення» для викорінення єврейського населення Європи. Лавров стверджував, що прагнення західних чиновників до стратегічної поразки Росії рівнозначне геноциду російського народу.

Заява Лавров теж, ймовірно, мала на меті створити інформаційні умови для тривалої війни проти України, представивши її настільки ж екзистенційно вагомою для росіян, як і вторгнення нацистської Німеччини в Радянський Союз.

Коментарі Лаврова заслуговують набагато більше уваги, ніж промова Путіна, адже можуть свідчити, що Кремль дає вказівки високопосадовцям аналогічно формувати російський інформаційний простір для тривалої війни. І відкритися для критики, замість Путіна.

Аналітики зазначають, що промова Путіна показала, що він залишається невпевненим у своїй здатності суттєво формувати російський інформаційний простір, впливаючи на росіян. Він просто повторив стандартну риторику Кремля, яка брехливо стверджує, що Росія почала вторгнення в Україну, щоб захистити жителів Донбасу від неонацистів, які, як стверджує Кремль, захопили контроль над українським урядом у 2014 році. 

Раніше ISW повідомляв, що російська влада намагається посилити контроль над інформаційним простором, у якому з'являється дедалі більше критики на адресу російських військових.

Також аналітики писали, що Путін прагне задобрити відомих блогерів, щоб прихилити до себе націоналістичний електорат і запобігти їхнім ймовірним протестним настроям.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1192
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду