Маляр: Офіційно про плани ЗСУ можуть говорити три людини — президент, головнокомандувач та міністр

Маляр: Офіційно про плани ЗСУ можуть говорити три людини — президент, головнокомандувач та міністр

11 Квітня 2023
1455
11 Квітня 2023
11:45

Маляр: Офіційно про плани ЗСУ можуть говорити три людини — президент, головнокомандувач та міністр

1455
Ганна Маляр: Плани ЗСУ тримаються в секреті, тому будь-які «витоки» інформації є лише припущеннями.
Маляр: Офіційно про плани ЗСУ можуть говорити три людини — президент, головнокомандувач та міністр
Маляр: Офіційно про плани ЗСУ можуть говорити три людини — президент, головнокомандувач та міністр

Офіційно говорити про плани ЗСУ можуть лише три особи — президент Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков.

Про це заявила в ефірі національного телемарафону заступниця міністра оборони Ганна Маляр, коментуючи нещодавній «витік секретних даних», передає «Українська правда».

«Єдиною достовірною інформацією щодо ходу бойових дій, планів ЗСУ можуть володіти тільки офіційні джерела: президент Володимир Зеленський, головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний та міністр оборони Олексій Резніков», — пояснила заступниця міністра. 

Крім того, до офіційних джерел належать Генштаб та Міноборони, а також уповноважені цими інституціями пресофіцери.

Маляр додала, що плани ЗСУ тримаються в секреті. Тому, на її думку, будь-які «витоки» інформації є лише припущеннями. «Сучасна війна – це насамперед інформаційна війна. Ми маємо бути готові до того, що можуть бути будь-які вкиди інформації, будь-які інформаційно-психологічні операції. До будь-якої інформації треба ставитись критично. Перевіряти її, шукати джерело», — сказала заступниця міністра.

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом. Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У них йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов також заявив, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії.

Дослідники OSINT-агенції Molfar заявили, що зібрали кілька доказів того, що нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ можуть бути підробкою. Зокрема, як зазначили фахівці, інформація про втрати техніки та особового складу сторонами, нібито надані Пентагоном, насправді близькі до статистики OSINT-проєкту Oryx за 1 березня 2023 року.

Розслідувачі Bellingcat встановили, що фотографія «документа», який завищував українські втрати у війні, містить ознаки грубої маніпуляції зображенням. Крім того, журналісти визначили, що опубліковані нещодавно у ЗМІ «секретні документи» США щодо війни в Україні були вперше поширені ще 1–2 березня у месенджері Discord. При цьому деякі давніші «документи», датовані січнем, могли бути розміщені в інтернеті раніше, хоча точно невідомо, коли саме. 

За даними видання Reuters, чиновники Сполучених Штатів не виключають, що «секретні документи» західної розвідки, нібито «злиті» у мережу, могли бути підроблені.

Водночас у Міністерстві оборони США повідомили, що ще оцінюють масштаби витоку секретної інформації, однак була оприлюднена «надзвичайно таємна, засекречена» інформація, яка становить «дуже серйозний ризик для національної безпеки» США.

Фото: Ганна Маляр/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1455
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду