ГУР: «Злиті» в мережу «секретні документи» містять викривлені дані про втрати з обох сторін

ГУР: «Злиті» в мережу «секретні документи» містять викривлені дані про втрати з обох сторін

7 Квітня 2023
3071
7 Квітня 2023
18:43

ГУР: «Злиті» в мережу «секретні документи» містять викривлені дані про втрати з обох сторін

3071
Андрій Юсов: Україна чекає на інформацію від Пентагону, який проводить розслідування щодо ймовірного «зливу» інформації.
ГУР: «Злиті» в мережу «секретні документи» містять викривлені дані про втрати з обох сторін
ГУР: «Злиті» в мережу «секретні документи» містять викривлені дані про втрати з обох сторін

Представник Головного управління розвідки Андрій Юсов заявив, що  нібито «злиті» в мережу «засекречені військові документи НАТО» про плани ЗСУ містять викривлену інформацію про втрати з обох сторін, а частина даних зібрана OSINT-засобами з відкритих джерел. Про це Юсов сказав в етері національного телемарафону.

«З попереднього аналізу цих матеріалів ми бачимо брехливі викривлені цифри по втратах з обох сторін і частину інформації, зібраної OSINT-засобами з відкритих джерел», — сказав Юсов.

Він додав, що оскільки Пентагон проводить розслідування, то варто зачекати на офіційну інформацію, проте українському суспільств «нема підстав переживати».

За його словами, тема потреб української армії багато обговорювалась на всіх рівнях. «Ні для кого не є секретом, що Україна ставить питання про авіацію, танки, боєприпаси та інші речі, які потрібні для швидшого звільнення окупованих територій, для збереження життів», — сказав Юсов.

Він також припустив, що росіяни могли підробити документи та дані, щоб зірвати або уповільнити західну допомогу Україні, дестабілізувати ситуацію в Україні чи стабілізувати настрої в самій Росії. «Варто пам’ятати, що в останні десятиліття найуспішніші операції російських спецслужб проходили в фотошопі», — сказав Юсов.

«Чи ми маємо справу з витоком, чи з певним ІПСО — думаю, відповіді найближчим часом будуть», — резюмував представник розвідки.

Він додав, що контрнаступ буде, і головні плани ворог побачить і відчує на полі бою. 

Також Юсов погодився зі словами секретаря РНБО Олексія Данілова про те, що з планом контрнаступу ознайомлені не більше п’яти людей у світі: «Пан Данілов знає, про що говорить. Це надсекретна інформація. Остаточне рішення приймає українське військово-політичне керівництво».

6 квітня видання The New York Times повідомило, що у твіттері та телеграмі стався «витік» засекречених військових документів щодо планів США і НАТО з нарощування можливостей української армії перед запланованим контрнаступом.

Документи не містять конкретних планів бойових дій — як, коли і де Україна має намір розпочати наступ. У документах йдеться про потреби української армії станом на 1 березня.

За словами аналітиків, частина документів виглядає автентично і може надати РФ цінну інформацію про графіки доставки зброї і військ, чисельність сформованих українських підрозділів та інші військові подробиці. За даними видання, Пентагон розслідує, хто міг стояти за витоком цих документів.

Радник керівника Офісу президента України Михайло Подоляк назвав витік у соцмережі матеріалів про нібито підготовку українського контрнаступу «фотошопом та псевдозливом».

Фото: Генштаб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3071
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду