detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
09.04.2023 16:40
«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином
«Полишив російське громадянство»: Предстоятель УПЦ МП Онуфрій заявив, що не вважає себе росіянином
У своїй заяві Онуфрій стверджує, що «особливо це було підтверджено», коли він начебто «виступив проти війни Росії з Україною і засудив російську агресію».

Предстоятель УПЦ МП митрополит Онуфрій заявив, що «полишив російське громадянство» і вважає себе громадянином лише України. Про це йдеться в його заяві на сайті УПЦ МП.

«Хотів би відразу заявити, що я не вважаю себе громадянином Росії», — написав митрополит.

За словами Онуфрія, у 1969 році він закінчив три курси Чернівецького Державного Університету, однак згодом вирішив вступити до Духовної Семінарії, щоб стати священником.

«У Радянському Союзі в той час існували три духовні семінарії: Московська, Ленінградська та Одеська. Як українець, я хотів вступити до Одеської Духовної Семінарії, але мені відмовили, тому що я покинув університет і це начебто буде плямою на українському атеїстичному суспільстві, яке навіть в університеті не виховало в мені дух атеїста. Тоді я таємно поїхав у Росію, в м. Загорськ, де знаходилась знаменита Троїце-Сергієва Лавра і при ній Московські Духовна Академія і Семінарія. Там мене не відкинули, як це зробили в Україні, а прийняли в другий клас Московської Духовної Семінарії», — йдеться в розповіді митрополита.

Як стверджує митрополит, згодом він став частиною братії Лаври й провів там 19 років, а в 1988 році його перевели до Почаївської Лаври.

Отримання російського паспорта Онуфрій пояснив тим, що на час розпаду СРСР він мав постійну прописку на території Росії, а тому автоматично отримав саме паспорт країни-агресора. 

«Між Україною і Росією були добрі братські стосунки. Коли ці стосунки стали погіршуватись, особливо останніх десять років, я полишив російське громадянство. У мене немає російського паспорта. Особливо це було підтверджено, коли я виступив проти війни Росії з Україною і засудив російську агресію. Я вважаю себе громадянином тільки України», — заявив він.

Нагадаємо, нещодавно журналісти  «Української правди» опублікували розслідування, під час якого з'ясувалося, що митрополит і предстоятель УПЦ МП Онуфрій (Орест Березовський) та ще понад 20 священнослужителів мають російське громадянство. 

Згідно з даними журналістів, Онуфрій отримав закордонний паспорт як громадянин РФ ще у 1998 році.

4 квітня представники п’ятнадцяти громадських організацій закликали Верховну Раду ухвалити закон про заборону РПЦ в Україні. Для цього, на думку авторів звернення, необхідне невідкладне ухвалення законопроєкту № 8221 «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій». 

Також у Верховній Раді пропонують звернутися до Кабінету міністрів з пропозицією розірвати договір оренди з Українською православною церквою Московського патріархату на комплекс споруд Почаївської Успенської лаври.

Фото: сайт УПЦ МП

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY