Вагнерівці виклали у соцмережах відео страти росіянина, який здався ЗСУ

Вагнерівці виклали у соцмережах відео страти росіянина, який здався ЗСУ

13 Листопада 2022
9024
13 Листопада 2022
15:51

Вагнерівці виклали у соцмережах відео страти росіянина, який здався ЗСУ

9024
Перед цим було оприлюднено його інтерв’ю українському медіа. Правозахисники вважають, що таким чином полоненого піддали ризику.
Вагнерівці виклали у соцмережах відео страти росіянина, який здався ЗСУ
Вагнерівці виклали у соцмережах відео страти росіянина, який здався ЗСУ

Бойовики ПФК «Вагрнер» стратили росіянина Євгена Нужина за те, що він перейшов на бік України. Про це повідомляє Zmina.  

Колишнього в’язня Рязанської ІЧ-3 Нужина відправили воювати до України. Він здався в полон та перейшов на бік ЗСУ. За неофіційними джерелами, на які посилається Zmina, під час останнього обміну полоненими Нужин повернувся до РФ.

Опубліковане відео змонтовано з двох частин. Це фрагмент інтерв’ю Нужина головному редактору «Цензор. Нет» Юрію Бутусову після того, як він здався в полон. Тоді Нужин розповів, як у Росії відбувалося вербування на фронт ув’язнених, і про те, що він навмисне записався в ПВК Вагнера, щоб здатися в Україні в полон і воювати проти РФ. На іншій частині відео Нужиним себе називає чоловік у піксельній формі: «Нужин Євген, 1967 року народження, відправився на фронт, щоб перейти на бік України і воювати проти росіян. […] 4 вересня здійснив свій план переходу на сторону України. […]11 листопада перебував на вулицях Києва, де отримав удар по голові, втратив свідомість і опинився в цьому підвалі».

Його голова примотана скотчем до бетонного блока. На відео зафіксовано, як його страчують кувалдою. Це відео опублікували такі російські телеграм-канали, як Baza, SOTA. 

Також російські телеграм-канали подали нібито коментар засновника ПВК Вагнера Євгена Пригожина, в якому той зізнався, що розправу вчинили саме його найманці і сказав «Собаці – собача смерть».

Блогер Лачен припускає, що таким чином вагнерівці хочуть залякати росіян. «На відео — страта Євгенія Нужина, який у вересні здався в український полон та дав інтерв’ю. Вчора був обмін полонених і, з неофіційних джерел, його теж обміняли. Але на самому відео його останніми словами Нужин стверджує, що він був викрадений у Києві на вулиці. Полонені по вулицях Києва не ходять, отже це не є можливим», — йдеться в телеграм-каналі «Лачен пише»

Українські правозахисники зауважують, що російському полоненому могло зашкодити інтерв’ю за завданням українських спецслужб, в якому він висловив нібито проукраїнську позицію. «Спочатку Україна закликає росіян здаватися в полон. Потім “журналісти” роблять з цими полоненими сюжети, спонукаючи розповідати, як вони співпрацюють з українським слідством і як в Росії все погано. Зрозуміло, що все це за сприяння українських спецслужб. Потім ці ж спецслужби обмінюють цих же полонених, прекрасно розуміючи, що в Росії на них чекає смерть. І абсолютно очікувано виходить відео, де таку людину публічно і жорстоко страчують», – прокоментувала українська правозахисниця Ольга Решетилова. Як остерігається Решетилова, такі інтерв‘ю можуть призвести до провалу всієї кампанії зі здачі росіян у полон.

Втім, Росія сама демонструє зацікавленість у загибелі своїх полонених, каже координатор проєкту МВС «Ищи своих» та людина, яка провела понад 500 допитів полонених росіян Володимир Золкін.

Скріншот з відео Юрія Бутусова

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
9024
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду