Звільнені з російського полону та журналісти отримали рекомендації Координаційного штабу

Звільнені з російського полону та журналісти отримали рекомендації Координаційного штабу

30 Жовтня 2022
2105
30 Жовтня 2022
14:35

Звільнені з російського полону та журналісти отримали рекомендації Координаційного штабу

2105
Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими радить уникати ризиків через розголос інформації у публічних джерелах.
Звільнені з російського полону та журналісти отримали рекомендації Координаційного штабу
Звільнені з російського полону та журналісти отримали рекомендації Координаційного штабу

Робоча група Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими дала рекомендації щодо спілкування з медівниками. Поради стосуються звільнених з полону, родичів полонених, зниклих безвісти за особливих обставин, а також самих журналістів.

Не варто повідомляти ЗМІ персональні дані та іншу інформацію про захисників України Наприклад, полонений сказав, що він парамедик чи водій, а його звільнений побратим в інтерв’ю подає іншу інформацію. Також, радять у Координаційному штабі, не варто прагнути надмірної медійності полонених, які не були широко відомими до потрапляння в полон. Це може ускладнити процес їхнього повернення.

Як потрібно діяти у випадку з полоненими:

  •  Звертатися до міжнародних організацій (ПАРЄ, ОБСЄ, Генасамблея ООН, Комісія ООН з прав людини), урядів держав з вимогами виконання росією Женевських конвенцій.
  •  Звертатися до Міжнародного комітету Червоного Хреста, Робочої групи ООН з питань насильницьких та недобровільних зникнень.
  •  Підтримувати регулярний контакт з Координаційним штабом.
  •  Повідомляти нову інформацію про полонених в Національне інформаційне бюро та додавати до матеріалів кримінального провадження (через слідчого).
  •  У випадках, коли хтось намагається особисто чи через онлайн-інструменти (форми, чат-боти тощо) з неофіційних ресурсів дізнаватися будь-які дані про військовослужбовців (номер частини, місце розташування, персональні дані тощо) або ж вимагати гроші чи інші цінності як платню за нібито повернення, обмін, включення до списків на обмін тощо, негайно повідомляти Координаційний штаб та правоохоронні органи.

Звільненим з полону захисникам та захисницям та їхнім рідним варто уникати:

  •  Повідомлень на кшталт «він швидко відновиться і повернеться на фронт». Це може негативно вплинути на подальші процеси переговорів.
  •  Розкриття у ЗМІ персональних даних та інформації про побратимів та посестер, які ще перебувають у полоні.
  •  Надмірної конкретики під час публічних висловлювань про порушення прав (тортури, умови утримання), використовувати загальні наративи про подібні випадки. Через детальну публічно поширену інформацію можуть постраждати побратими, які ще залишаються в полоні ворога. Також ворог може оцінювати ефективність впливу тортур, базуючись на спогадах звільнених з полону.
  •  Поширення фото- чи відеоматеріалів, на яких зображені побратими та посестри, які ще не звільнені. З них ворог може отримати додаткову інформацію про те, чим займався полонений чи полонена.

Як потрібно інформувати про звільнених полонених:

  •  У розмовах зі ЗМІ наголошувати на необхідності дотримання Росією норм Женевських конвенцій.
  •  Підтримувати родичів тих, хто залишився в полоні, над їхнім звільненням Україна працює постійно.
  •  Допомагати родичам полонених напряму подавати дані до Національного інформбюро.
  •  Усвідомлювати, що кожне сказане слово може вплинути на умови перебування тих, хто залишився в полоні. (У тому числі і в «правовому» полі РФ: може бути змінена класифікація дій оборонців).

За даними предидента Володимира Зеленського, починаючи з березня, Українікраїнській стороні вдалося повернути з російського полону 1031 людину. Новий обмін полоненими між Україною і РФ був 29 жовтня. Його разу вдалося звільнити 50 українських військових та двох цивільних.

Ілюстративне фото: сайт Офісу президента

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2105
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду