В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану

В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану

1 Березня 2023
4278
1 Березня 2023
12:34

В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану

4278
Відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть зони для перебування представників ЗМІ.
В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану
В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану

В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Відповідні зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ № 73 від 03 березня 2022 року внесені наказом №49 від 27 лютого 2023 року. Зміни опубліковані Міністерством оборони. 

У Генштабі повідомили, що відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення.

Зокрема, запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року. 

Відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть зони для перебування представників ЗМІ:

  • Зелена зона (дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ без супроводу офіцера зі зв’язків з громадськістю або іншої, визначеної командиром посадової особи);
  • Жовта зона (дозволяється робота акредитованих представників ЗМІ лише у супроводі офіцера зі зв’язків з громадськістю або іншої, визначеної командиром посадової особи);
  • Червона зона (робота акредитованих представників ЗМІ заборонена).

У разі необхідності верифікації чинності акредитації діє відповідний номер телефону 0894201864. Також з питань акредитації можна звертатися на електронну адресу newsmodu@gmail.com.

Детальна інформація про акредитацію журналістів — за посиланням.

У березні 2022 року головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний видав наказ, який затверджує алгоритм взаємодії зі ЗМІ в період дії воєнного стану.

Документ визначав алгоритм дій командувачів видів (сил), командирів військових частин і підрозділів Збройних Сил України під час роботи з представниками цивільних ЗМІ. Також визначався порядок акредитації журналістів національних та іноземних медіа, правила роботи представника засобу масової інформації у районі ведення бойових дій.

У листопаді 2022 року Генштаб повідомив про скасування низці представників ЗМІ дозволу на роботу та анулювання їхніх прескарт. Рішення було мотивоване  «порушенням правил роботи у районі ведення бойових дій», зокрема, у звільненому від росіян Херсоні.

Дозвіл на роботу скасували журналістам, зокрема, CNN та SkyNews, а також hromadske. 

Українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу розв’язати конфліктну ситуацію та провести внутрішнє розслідування «непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК "Південь" і загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України, і прийняти відповідні кадрові рішення». 

Згодом акредитацію українським та закордонним медійникам повернули. Після розголосу Міноборони провело зустріч із профільними медіаорганізаціями та журналістами, які надали свої пропозиції з покращення комунікації  щодо акредитації під час дії воєнного стану. 

Читайте також: 

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Архівне фото: Операція об'єднаних сил/Joint Forces Operation/Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4278
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду