detector.media
01.03.2023 12:34
В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану
В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час воєнного стану
Відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть зони для перебування представників ЗМІ.

В Україні змінюють правила отримання журналістами акредитації під час дії воєнного стану. Відповідні зміни до наказу Головнокомандувача ЗСУ № 73 від 03 березня 2022 року внесені наказом №49 від 27 лютого 2023 року. Зміни опубліковані Міністерством оборони. 

У Генштабі повідомили, що відтепер у разі порушень правил роботи представників ЗМІ, окрім скасування акредитації, передбачена ще й можливість призупинення її дії на час з’ясування обставин порушення.

Зокрема, запроваджено прескарту нового зразка зі строком дії до 6 місяців, а попередні прескарти будуть дійсними до 1 травня 2023 року. 

Відтепер командувачі в районах відповідальності визначатимуть зони для перебування представників ЗМІ:

У разі необхідності верифікації чинності акредитації діє відповідний номер телефону 0894201864. Також з питань акредитації можна звертатися на електронну адресу newsmodu@gmail.com.

Детальна інформація про акредитацію журналістів — за посиланням.

У березні 2022 року головнокомандувач ЗСУ генерал Валерій Залужний видав наказ, який затверджує алгоритм взаємодії зі ЗМІ в період дії воєнного стану.

Документ визначав алгоритм дій командувачів видів (сил), командирів військових частин і підрозділів Збройних Сил України під час роботи з представниками цивільних ЗМІ. Також визначався порядок акредитації журналістів національних та іноземних медіа, правила роботи представника засобу масової інформації у районі ведення бойових дій.

У листопаді 2022 року Генштаб повідомив про скасування низці представників ЗМІ дозволу на роботу та анулювання їхніх прескарт. Рішення було мотивоване  «порушенням правил роботи у районі ведення бойових дій», зокрема, у звільненому від росіян Херсоні.

Дозвіл на роботу скасували журналістам, зокрема, CNN та SkyNews, а також hromadske. 

Українські та іноземні журналісти і медійні організації закликали владу розв’язати конфліктну ситуацію та провести внутрішнє розслідування «непрофесійної роботи комунікаційного відділу ОК "Південь" і загалом комунікаційного сектору Міністерства оборони України, і прийняти відповідні кадрові рішення». 

Згодом акредитацію українським та закордонним медійникам повернули. Після розголосу Міноборони провело зустріч із профільними медіаорганізаціями та журналістами, які надали свої пропозиції з покращення комунікації  щодо акредитації під час дії воєнного стану. 

Читайте також: 

21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Архівне фото: Операція об'єднаних сил/Joint Forces Operation/Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY