detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
28.02.2023 11:21
Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві
Журналісти Bihus.Info виявили, на кого Медведчук і Козак записали будівельний бізнес у Києві
62-річна Ольга Куць зі Львова працювала раніше на одній з фірм Козака і просто «підписала довіреність».

Журналісти Bihus.Info знайшли особу, на яку оточення колишнього нардепа Віктора Медведчука записало частки в кількох київських компаніях з активами на сотні мільйонів гривень. Це — 62-річна Ольга Куць зі Львова. 

Як пише Bihus.Info, Ольга Куць значиться бенефіціаркою низки фірм, які, в свою чергу, володіють дорогою землею і нерухомістю в Києві.

Наприклад, Куць є кінцевою бенефіціаркою компанії «Істбуд», на яку оформлено майже гектар землі на бульварі Дружби народів з цільовим призначення «для будівництва готельно-офісного будинку» орієнтовною вартістю у 160 мільйонів гривень.

Куць також є бенефіціаркою фірми «Таун Ленд Компані», яка замовила будівництво житлового комплексу «Поетика» в Києві. На фірму в реєстрі нерухомості зараз оформлені низка недобудованих об’єктів за адресою, де зводять ЖК.

Жінка також є співвласницею компанії «Промтек», у розпорядженні якої перебуває понад гектар землі на київській Борщагівці під будівництво культурно-розважального комплексу.

Компанії, в яких Куць фігурує як власниця найбільших часток, пов’язані з будівельним бізнесом обраного від «ОПЗЖ» депутата Верховної Ради Вадима Столара

За інформацією журналістів Bihus.Info, частку в бізнесі Столара у 2020 році придбали Віктор Медведчук та його близький соратник екснардеп-втікач Тарас Козак. Особисто Медведчук і Козак серед офіційних партнерів Столара так і не з’явилися, але саме тоді співвласницею згаданих компаній стала Ольга Куць.

Журналісти припустили, що за Куць насправді може ховатися саме оточення Медведчука, приховуючи цінні активи від можливих арештів. 

Ольга Куць у розмові з журналістами визнала, що не є реальною власницею київських компаній. Вона сказала, що раніше працювала в кількох львівських фірмах, пов’язаних із родиною Тараса Козака, і, працюючи на підприємстві його брата, просто підписала довіреність.

Також Куць заявила, що не отримувала і не отримує ніяких коштів від діяльності цих фірм і залюбки позбулася б цих активів «прямо сьогодні». За словами жінки, до неї ще не зверталися правоохоронці. 

Команда Bihus.Info повідомляє, що підготувала низку заяв та звернень у силові органи щодо необхідності детальнішого розслідування і подальшого арешту активів, що можуть бути пов’язані з Медведчуком та Козаком.

Нагадаємо, Служба безпеки України 1 лютого провела обшуки у народного депутата від забороненої «ОПЗЖ» Вадима Столара. Спецслужба розслідує участь підконтрольних йому будівельних компаній в легалізації коштів Віктора Медведчука та інших підсанкційних осіб. 

Підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандату.

Вадима Столара обрали до Верховної Ради за списком «ОПЗЖ» у 2019 році. У 2021 році Офіс генпрокурора порушив три кримінальні справи проти нардепа. Провадження були відкриті через «протиправну діяльність, спрямовану на фінансування тероризму, легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах». 

У березні 2022 року народний депутат Вадим Столар повідомив, що вийшов зі складу фракції «Опозиційна платформа — За життя». У цей час він перебував за кордоном.

12 січня 2023 року «Українська правда» з посиланням на джерела повідомила, що Вадим Столар, який від початку повномасштабного російського вторгнення проживали на Лазуровому узбережжі, повернувся в Україну

Як відомо, Вадим Столар також був власником медіахолдингу «Live Network». У липні 2022 року співзасновниця креативних агентств We know how і Badoev ID Ганна Ковальова купила три канали медіахолдингу нардепа — «Типовий Київ», Odesa.live, Live. Вона сказала, що погодилася на всі умови колишнього власника щодо збереження команди.

Відзначимо, за даними розслідувачів Bihus.Info, до будівельного бізнесу, пов’язаного з нардепом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром та підозрюваним у державній зраді Віктором Медведчуком, був залучений також колишній бізнес-партнер голови Офісу президента Андрія Єрмака кінопродюсер Артем Колюбаєв.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY