Патрон — пес на мільйон

Патрон — пес на мільйон

27 Лютого 2023
3992
27 Лютого 2023
15:00

Патрон — пес на мільйон

3992
Знайшовся герой, здатний за бажання й, звісно, правильного маркетингу в перспективі замінити Машу з Ведмедем.
Патрон — пес на мільйон
Патрон — пес на мільйон

Саме так: понад мільйон переглядів набрала на ютубі друга серія анімаційного серіалу «Пес Патрон» за два тижні після прем'єри. А перша серія п'ятихвилинного мультика за місяць після прем'єри 7 січня посіла друге місце за тривалістю переглядів українських анімаційних стрічок. Далі, напевне, буде, бо країна нарешті знайшла свого абсолютного героя нині, повсякчас і на віки вічні.

Жодної іронії. Щиро визнаю: пропустив момент, відколи пес-сапер, вихованець Державної служби з питань ліквідації надзвичайних ситуацій, з'явився в інфопросторі вперше, а потому стрімко став одним із головних символів української незламності й невідворотної перемоги. Милий песик увійшов у політичну культуру, бо з ним уже неодмінно знайомлять високих західних гостей. Озброїв критично налаштованих до чинної влади людей твердженням, що Патрон — єдина безпечна для провладних політтехнологів жива істота, бо не претендує на президентську посаду. Потрапив на благодійну марку з воєнної серії «Укрпошти», прибуток від продажу якої має піти на придбання саперної машини й підтримку притулків для тварин. Отримав від ЮНІСЕФ титул «Пса доброї волі». І так далі.

Можна назвати ще кілька досягнень, включно з нагородою від президента України Володимира Зеленського медаллю «За віддану службу». Проте саме ця відзнака вшановує живого пса породи джек-рассел-тер’єр. Бо все згадане вище, включно з мультфільмом і дитячими книжками, — вже про образ, який перекочував у царину масової, або, якщо хочете, попкультури. Що зовсім не знецінює реального Патрона та його господаря й опікунів, а навпаки — заповнює порожню нішу питомо українських героїв і супергероїв. Їхня поява в воєнний час є цілком нормальним явищем. Ненормальна — їхня відсутність дотепер.

Гаразд, майже відсутність. Український супергеройський Всесвіт почав формуватися з дитячих коміксів, як того вимагають правила. Проте, на відміну від Європи, Америки та Японії, ані радянська Україна, ані Україна нинішня власної системної культури коміксів не мала. Частково потребу в мальованих історіях про героїв задовольняли Перченя і Мурчик авторства художника Анатолія Василенка. Наприкінці сімдесятих ця пара з`явилася спершу на дитячій сторінці сатиричного журналу «Перець», згодом — в окремо виданих книжках із картинками. Але паралельно створювався мультсеріал про козаків Тура, Грая і Ока, які хоч не потрапили в комікси, зате швидше пішли у візуальну культуру й закріпилися в ній. Адже їхні образи використовують як символи української героїки й дотепер.

Загалом же з мультсеріалами і, відповідно, героями, які переходять на мерч, українським глядачам, особливо дітям, не надто щастило. Фундаментальні причини для цього описані, їх далі описують і будуть описувати окремо. Варто зазначити: крім козаків, героїв довгих мультсеріалів в Україні дуже довго не було. Про культового Капітошку, веселу краплинку з чистого літнього дощу, створили два епізоди. Про менш відомого зараз персонажа — мисливця Парасольку, запозиченого з «Мисливських усмішок» Остапа Вишні, — у сімдесятих зняли шість епізодів. Більше нічого не згадується, але і згадане — не героїчні, а насамперед ліричні чи ексцентричні комедії. Кумедні герої дають собі раду з довколишнім світом, але їхніми стараннями добро не перемагає зло.

Ось чому пес Патрон як позитивний герой із кулаками, точніше — носом, лапами й зубами, здобув шалену популярність. Його цілком логічно віднести до новітнього українського супергеройського Всесвіту третім після Кіборгів та Привида Києва. Причому з Привидом Києва українських творців випередили японські: однойменний комікс з'явився вже влітку минулого року. Тим цікавішою виглядає мультиплікаційна версія пригод та подвигів Патрона.

За форматом пес-сапер оповідає про чергові подвиги конфідентові — котові Тому. Чим автори відразу окреслюють протистояння між «собачниками» і «кошатниками». Зазвичай у цьому протистоянні вони антагоністи: активні жваві пси і товсті ліниві коти. Оповідь Патрона від першої особи візуалізується також як просвітницька історія. ДСНС під час боротьби Патрона з войовничими «Бубухами» не втомлюється нагадувати передусім дітям про обережність. Та закликає не хапати руками підозрілі предмети. А надто не намагатися нічого розмінувати самим.

У першій серії Патрон запобігає диверсії біля зруйнованого мосту. У другій — уже з напарниками-агентами, козою-іноземкою Паляницею та кумедними українськими голубами, перешкоджає Бубухам зруйнувати лікарню. Але тут автори трошки дають маху. Бо ж знешкодити вибухівку вдається не зусиллями героїв, а завдяки дощу. Тобто Патрон особисто на перебіг подій не впливає, на відміну від першої серії. Також трохи бентежать Бубухи — позбавлений персоніфікації ворог. Бо ж реальний Патрон шукає і допомагає знешкоджувати саме російські міни. Тож варто було б представити Росію як агресора. І ще Паляниця, яка говорить з акцентом, що підкреслює її західне походження («зовнішнє управління»? :) ).

Втім для шанувальників це не має значення. Вони втішені фактом наявності Патрона в пантеоні героїв нашого часу. До всього, серіал має гарний запальний саундтрек від Karta Svitu, загалом самодостатній. Ну, і мільйонні перегляди говорять самі за себе. Знайшовся герой, здатний за бажання й, звісно, правильного маркетингу в перспективі замінити Машу з Ведмедем. І стати для української дітлашні поруч із улюбленими персонажами західних мультсеріалів.

Скриншот відео: Patron The Dog / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3992
Читайте також
15.04.2023 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
2 880
03.03.2023 09:05
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
5 709
21.01.2023 12:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
4 273
19.01.2023 11:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
0
06.01.2023 08:55
Андрій Кокотюха
«Детектор медіа»
0
03.01.2023 13:00
Андрій Кокотюха
для «Детектора медіа»
3 260
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Іван
422 дн. тому
Як це не було героїв? У 00 і частково 10-ті був Пізнайко. У журналі регулярно виходили комікси з ним і його друзями. Навіть ті діти, які не мали їх знали хто це. На жаль, з ерою інтернету цей персонаж не отримав належного розвитку.
АБЦ
422 дн. тому
Є пес. А де псиця (псиня, психа, песка, песша, песса)? Де гендерна рівність?!!!!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду