«Ми вистояли. І зробимо все, щоб перемогти»: Президент звернувся до українців на річницю вторгнення (ВІДЕО)

«Ми вистояли. І зробимо все, щоб перемогти»: Президент звернувся до українців на річницю вторгнення (ВІДЕО)

24 Лютого 2023
2670
24 Лютого 2023
09:30

«Ми вистояли. І зробимо все, щоб перемогти»: Президент звернувся до українців на річницю вторгнення (ВІДЕО)

2670
Президент нагадав, яким був цей рік, подякував усім, завдяки кому Україна вистояла, і вкотре наголосив, що Україна переможе.
«Ми вистояли. І зробимо все, щоб перемогти»: Президент звернувся до українців на річницю вторгнення (ВІДЕО)
«Ми вистояли. І зробимо все, щоб перемогти»: Президент звернувся до українців на річницю вторгнення (ВІДЕО)

Президент Володимир Зеленський 24 лютого, у річницю повномасштабного вторгнення Росії, звернувся до українців. Він нагадав, яким був цей рік, подякував усім, завдяки кому Україна вистояла, і вкотре наголосив, що Україна переможе.

Відео президент опублікував у своєму телеграмі та ютуб-каналі.

Зеленський нагадав, як рівно рік тому приблизно о сьомій ранку, сидячи на цьому ж місці, що й на цьому відео, звернувся до українців з короткою заявою тривалістю 67 секунд. Там пролунали дві найважливіші речі — що Росія почала повномасштабну війну і що Україна сильна та готова до всього:

«Так розпочалось 24 лютого 2022 року — найдовший день нашого життя, найважчий день нашої новітньої історії».

«На дорогах зʼявилися затори, але багато хто їхав за зброєю. Зʼявилися черги. Хтось стояв на кордонах, але багато хто до військкоматів і ТРО, — розповів президент. — Так ми вистояли перший день, а потім другий.. і третій. Три доби, які нам відводили на життя… А сьогодні ми стоїмо рівно один рік і точно знаємо: за кожне завтра треба битись».

Зеленський подякував усім захисникам і захисницям, завдяки яким триває опір України: Збройні сили, сухопутні війська, повітряні і воєнно-морські сили, піхота і танкісти, артилерія, ППО, десантники, розвідники, прикордонники, ССО, СБУ, Нацгвардія, поліція, ТрО.

Також президент відзначив героїв медиків, які рятують поранених бійців на передовій, роблять операції під обстрілами, приймають пологи у бомбосховищі, тижнями лишаються на чергуванні.

«Наші рятувальники та пожежники витягують людей із-під завалів і вогнищ у режимі 24/7. І наші залізничники, які без сну та зупину евакуйовують сотні тисяч українців від початку війни», — розповів він.

Президент подякував також усім волонтерам. «Ми стали всі єдиним військом, де хтось знаходить, хтось привозить, хтось пакує, але всі донатять».

Він нагадав також про українських журналістів та медіа, які «єдиним фронтом воюють проти брехні і паніки». 

Президент згадав про найдраматичніші моменти цієї війни, які показали «нутро нашого ворога»: обстріли пологового та драмтеатру у Маріуполі, ОДА у Миколаєві, Площі Свободи у Харкові, вокзалу у Краматорську, Бучу, Ірпінь, Бородянку.

«Весь світ побачив, що означає «русскій мір», на що здатна Росія. І водночас весь світ побачив, на що спроможна Україна», — сказав Зеленський.

Він нагадав про подвиги бійців у низці міст-героїв, які витримували наступ у перший місяць великої війни, про вигнання окупантів з Київщини та Сіверщини, про «наші Стугни і Нептун та крейсер Москва, який іде на дно», про «першу і неостанню Чорнобаївку», «перший Рамштайн і другий за всю історію лендліз».

Глава держави також висловив подяку партнерам і союзникам України, які підтримували Україну та «стояли пліч-о-пліч» весь рік. Також подякував за роботу «зовнішньополітичному війську України»: дивізії дипломатів, послів, представників у міжнародних організаціях. «Україна здивувала світ, Україна надихнула світ, Україна об’єднала світ», — сказав президент.

За його словами, війна змінила життя та традиції українців: «Якщо раніше дідусі розповідали онукам, як били нацистів, то тепер онуки розповідають дідусям, як б’ють рашистів».

Він згадав про усі втрати рідних та близьких — адже «майже у кожного у телефоні є бодай один контакт, який ніколи не підніме слухавку»: «Ми ніколи цього не забудемо, ніколи цього не пробачимо і ніколи не заспокоємось, поки російські вбивці не понесуть за це заслужену кару».

Врешті президент нагадав і про усі перемоги минулого року — про здобуття статусу кандидата в ЄС, повернення Зміїного, бавовну в Криму та салюти на складах окупанта, звільнення Харківщини та Херсону.

Він звернувся до українців, які все ще перебувають в тимчасовій окупації чи вимушено перебувають закордоном, та до усіх полонених: «Україна не залишила вас, не забула про вас, не відмовилась від вас. Ми зробимо все, аби Україна повернулась до вас.. Чи зробимо все, що ви повернулись до України».

Президент відзначив, що за рік після початку повномасштабного вторгнення віра в перемогу серед українців складає 95%, а основна емоція, яку відчувають українці щодо своєї країни — це гордість.

«Ми витримуємо всі погрози, обстріли, касетні бомби, крилаті ракети, дрони-камікадзе, блекаут, холод. Ми сильніші за це.

Це був рік стійкості. Рік небайдужості. Рік мужності. Рік болю. Рік надії. Рік витримки. Рік єдності. Рік незламності. Лютий рік незламності.

Його головний підсумок – ми вистояли. Ми не зазнали поразки. І зробимо все, щоб цього року здобути перемогу!», — підсумував президент.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2670
Читайте також
24.02.2024 10:00
Дмитро Десятерик
для «Детектора медіа»
1 238
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду