13 громадських організацій долучилися до робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони

13 громадських організацій долучилися до робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони

13 Лютого 2023
1533
13 Лютого 2023
18:56

13 громадських організацій долучилися до робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони

1533
Центр протидії корупції відмовився від участі «через брак довіри до міністра та до справжньої цілі створення цієї дорадчої групи».
13 громадських організацій долучилися до робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони
13 громадських організацій долучилися до робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони

До робочої групи зі створення антикорупційного дорадчого органу при Міноборони долучилися 13 громадських організацій, пише «Радіо Свобода». Про це також на своїй фейсбук-сторінці повідомив міністр оборони Олексій Резніков.

Як написав очільник МОУ, наразі у складі робочої групи є представники таких організацій: Проєкт реформи оборонних закупівель, Проєкт посилення доброчесності та професіоналізму в Міноборони, «Бігус.Інфо», Центр оборонних стратегій, Український центр дослідження проблем безпеки ім. Дмитра Тимчука, ГО «Демократична сокира», ГО «Стоп корупції», Центр дослідження армії, конверсії та розброєння, БО «Волонтерський рух», ГО «Разом проти корупції», Рада громадського контролю НАБУ, ВО Автомайдан, Асоціація громадського харчування.

«Викликів багато. Тому домовилися рухатися максимально оперативно. Я вдячний експертам за конструктивну роботу і критику, а також за те, що виявили бажання допомогти прописати всі необхідні процедури», — зазначив Резніков у своєму фейсбук-дописі.

Нагадаємо, про намір очільника МОУ перезавантажити антикорупційне управління та запровадити механізм громадського контролю після корупційного скандалу навколо Міноборони стало відомо 8 лютого.

7 лютого на своїй сторінці у Facebook Центр протидії корупції повідомив, що у відповідь на запрошення Міноборони долучитися до «робочої групи для напрацювання питань щодо створення громадської антикорупційної ради» ухвалив рішення відмовитися від співпраці. У ЦПК заявили, що не планують брати участь: «Вибачте, але у нас немає довіри до керівництва міністерства, щоб йти працювати в робочу групу з незрозумілими повноваженнями і метою».

У коментарі «Детектору медіа» співзасновниця і виконавча директорка ЦПК Дар’я Каленюк сказала, що вона разом зі своїми колегами «неодноразово непублічно намагалися пояснити МОУ, які є корупційні ризики в системі і яка небезпека є втратити міжнародну підтримку із-за відсутності реагування на ці ризики». Одна з причин критичного ставлення ЦПК до МОУ — відсутність системи цифрової логістики армії, про необхідність якої говорять експерти Центру.

«Завдання цієї робочої групи — врятувати Резнікова на посаді міністра, а не вирішити проблеми з корупцією в МОУ, – сказала у коментарі нашій редакції Дар’я Каленюк. — На жаль, на Резнікова діє лише публічна критика. Тому ми спостерігатимемо за роботою МОУ збоку. Хтось має бути незалежним вотчдогом».

21 січня 2023-го видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя» про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

У відповідь Міністерство оборони назвало публікацію маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.

24 січня Резніков виступив на комітеті ВРУ з питань антикорупційної політики, де пояснив, що звернення МО до СБУ має на меті не переслідування журналістів, що опублікували внутрішню інформацію військового відомства, а перевірку працівників МО, які були джерелами інформації.  

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

4 лютого мала відбутися «закрита нарада» міністра оборони Олексія Резнікова з представниками ЗМІ та громадськості для обговорення питання прозорості оборонних закупівель. Серед інших на цю зустріч запросили журналіста Юрія Ніколова.

Фото: Олексій Резніков / Facebook

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1533
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Представник народу України
427 дн. тому
Шось не чисто з цим ЦПД
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду