Міністри 35 країн вимагатимуть відсторонити росіян та білорусів від Олімпіади. Перед ними виступив Зеленський (ВІДЕО)

Міністри 35 країн вимагатимуть відсторонити росіян та білорусів від Олімпіади. Перед ними виступив Зеленський (ВІДЕО)

10 Лютого 2023
1892
10 Лютого 2023
20:30

Міністри 35 країн вимагатимуть відсторонити росіян та білорусів від Олімпіади. Перед ними виступив Зеленський (ВІДЕО)

1892
Зеленський: Росія використовує у своїй агресії різні символи, але усі вони символізують геноцидну ідеологію рашизму, який би колір вона не застосовувала.
Міністри 35 країн вимагатимуть відсторонити росіян та білорусів від Олімпіади. Перед ними виступив Зеленський (ВІДЕО)
Міністри 35 країн вимагатимуть відсторонити росіян та білорусів від Олімпіади. Перед ними виступив Зеленський (ВІДЕО)

Міністри 35 країн, зокрема США, Німеччини, Франції, Британії та Японії, домовилися вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року. На зустрічі з ними виступив президент Володимир Зеленський,

Як пише Reuters, про зустріч та домовленості повідомила міністерка спорту Литви Юрґіта Сюґздініене. «Ми йдемо в тому напрямку, що нам не знадобиться бойкот, тому що всі країни одностайні», — сказала вона.

Міністр спорту Польщі Каміль Бортнічук на зустрічі запропонував в якості компромісу з МОК створити команду біженців, в якій могли б взяти участь деякі російські та білоруські спортсмени, які покинули свою країну, зокрема через протест проти політики Кремля та війни проти України. «Це може бути компромісом для МОК створити команду біженців, до якої могли б увійти люди російської та білоруської національності, які є дисидентами», — сказав Бортнічук.

В онлайн-зустрічі 35 міністрів взяв участь й президент України Володимир Зеленський. У своїй промові він заявив, що принципи нібито нейтралітету не можна застосовувати до вторгнення Росії в Україну.

Він нагадав, що інколи окупанти «знищують нормальне життя без будь-якої символіки». Зеленський нагадав, що Крим у 2014-му окупували російські солдати, теж не маючи жодної символіки.

«Росія використовує певні літери латинського алфавіту на прапорах різних кольорів, але усі вони символізують геноцидну ідеологію рашизму, який би колір вони не застосовували.

Тож я хочу запитати у вас: якщо представники держави-терориста з'являться на міжнародних змаганнях чи Олімпійських іграх, то чи матиме значення, що вони там без національної символіки? Сама лише присутність представників держави-терориста — це маніфестація насилля й беззаконня», — зазначив Зеленський.

Президент заявив, що світ ізолює Росію, щоб захиститись і щоб зупинити агресію та терор. Він повідомив, що за час повномасштабної агресії Росії загинуло 228 українських спортсменів. «І скільки російських спорстменів виступили із засудженням війни, яку розв’язала їхня держава. Фактично, такого засудження не прозвучало. Лише поодинокі голоси, які швидко згасають», — сказав Зеленський.

Крім того, за його словами, чимало російських спорстменів, зокрема й ті, що подаються на міжнародні змагання, належать до спортивних клубів російської армії та силових структур. А ще деякі з них мають спеціальні військові звання.

Зеленський зазначив, що Росія використовує будь-які нагоди для своєї пропаганди і, якщо допустити російських спортсменів до змагань, це «лише питання часу, коли держава змусить їх долучитись до пропаганди війни».

Він нагадав про марафон чесності, який запустила Україна для недопущення російських спортсменів до змагань і закликав спортивну спільноту «повернути чесність до Міжнародного олімпійського комітету».

Нагадаємо, 25 січня МОК на своєму офіційному сайті оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі та статус спортсменів з цих країн. Серед іншого, у цьому документі йдеться про те, що «уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні». Також у заяві стверджується, що «жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт».  

Міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт сказав, що Україна може вдатися до бойкоту Олімпійських ігор-2024, хоч і назвав таке рішення «крайнім заходом».

27 січня у своєму вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна розпочинає «марафон чесності, який буде спрямований на те, щоб очистити керівництво міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань “витягнути” у світовий спорт представників держави-терориста». У цій же промові Зеленський звернувся безпосередньо до президента МОК і запросив його до Бахмуту, «щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує».

28 січня із критикою рішення МОК допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі висловився міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Намагання Міжнародного олімпійського комітету замовчати воєнні злочини Росії свідчить про те, наскільки далеко боги Олімпу відірвалися від реальності. МОК готовий топтатися по могилах тисяч безневинних людей, яких вбили й продовжують вбивати росіяни», — написав Кулеба.

6 лютого 2023 року Верховна Рада України звернулася до Міжнародного олімпійського комітету (МОК), національних олімпійських комітетів, міжнародних спортивних федерацій та парламентів країн світу з вимогою заборонити участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, зокрема й Олімпійських іграх — 2024, до завершення збройної агресії  Росії проти України.

Як ідеться в постанові українського парламенту, пропозиції МОК щодо допуску росіян та білорусів «є наругою над пам’яттю сотень тисяч громадян України, у тому числі більше 220 українських спортсменів, які самовіддано стали на захист Вітчизни і поклали життя в боротьбі за її майбутнє як демократичної європейської держави».

9 лютого українська Незалежна медійна рада закликала журналістів усього світу не висвітлювати Олімпійські ігри 2024 року, якщо до участі в них допустять російських та білоруських спортсменів під нейтральними прапорами.

«Допуск громадян цих держав до участі в Олімпійських іграх 2024 року стане актом “умиротворення агресора” та нехтуванням пам’яттю тисяч невинно вбитих українців», — йдеться у заяві.

Олімпійські ігри-2024 відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Талісманами літніх Ігор стали фригійські ковпаки, яких назвали Фрігі.

Фото: скриншот трансляції виступу президента / Офіс президента, ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1892
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду