Журналіст «Укрінформу» звернувся до Міжнародного олімпійського комітету: «Вбивцям не місце на змаганнях»

Журналіст «Укрінформу» звернувся до Міжнародного олімпійського комітету: «Вбивцям не місце на змаганнях»

30 Січня 2023
1153
30 Січня 2023
12:17

Журналіст «Укрінформу» звернувся до Міжнародного олімпійського комітету: «Вбивцям не місце на змаганнях»

1153
Спортивний журналіст Віталій Ткачук протестує проти наміру Міжнародного олімпійського комітету допустити збірні Росії й Білорусі до наступних Ігор.
Журналіст «Укрінформу» звернувся до Міжнародного олімпійського комітету: «Вбивцям не місце на змаганнях»
Журналіст «Укрінформу» звернувся до Міжнародного олімпійського комітету: «Вбивцям не місце на змаганнях»

Спортивний журналіст агентства «Укрінформ» Віталій Ткачук написав відкритий лист Томасу Баху, президенту Міжнародного олімпійського комітету. Ткачук у такий спосіб критикує готовність МОК допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі. Про це «Укрінформ» повідомляє на своєму сайті із посиланням на фейсбук-сторінку Ткачука, де журналіст оприлюднив свій лист.

У своєму зверненні журналіст нагадав очільнику МОК, що «з початку повномасштабного вторгнення від рук росії загинуло щонайменше 184 українських атлети, частково або повністю зруйновано 700 спортивних об’єктів».

«Всі руйнування і вбивства є наслідком дій росії за мовчазної згоди, а часто відкритої підтримки російських спортсменів. Щоб розставити всі крапки над «і», пропоную вам відповісти на мої питання, якщо не боїтеся. До речі, можемо разом поїхати до Бахмута і поговорити, якщо не страшно. Мені і моїм колегам, спортсменам після року кровопролитної війни уже не страшно», — написав Ткачук.

Нагадаємо, 25 січня МОК на своєму офіційному сайті оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі та статус спортсменів з цих країн. Серед іншого, у цьому документі йдеться про те, що «уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні». Також у заяві стверджується, що «жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт».  

Вже 26 січня міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт прокоментував заяву Міжнародного олімпійського комітету. В ефірі каналу «Дом» він сказав: «Наша позиція незмінна, що поки йде війна, поки йде геноцид українського народу і знищення, бажання знищити державність нашої країни, для нас не припустимо, щоб вони приймали участь під нейтральним прапором». Крім того, міністр сказав, що Україна може вдатися до бойкоту Олімпійських ігор-2024, хоч і назвав таке рішення «крайнім заходом».

27 січня у своєму вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна розпочинає «марафон чесності, який буде спрямований на те, щоб очистити керівництво міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань “витягнути” у світовий спорт представників держави-терориста». У цій же промові Зеленський звернувся безпосередньо до президента МОК і запросив його до Бахмуту, «щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує».

28 січня із критикою рішення МОК допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі у твіттері висловився міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Намагання Міжнародного олімпійського комітету замовчати воєнні злочини Росії свідчить про те, наскільки далеко боги Олімпу відірвалися від реальності. МОК готовий топтатися по могилах тисяч безневинних людей, яких вбили й продовжують вбивати росіяни», — написав Кулеба.

Олімпійські ігри-2024 відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Талісманами літніх Ігор стали фригійські ковпаки, яких назвали Фрігі.

Фото: Michel Hincker / Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1153
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду