Незалежна медійна рада закликала світові медіа бойкотувати Олімпійські ігри–2024, якщо до них допустять росіян та білорусів

Незалежна медійна рада закликала світові медіа бойкотувати Олімпійські ігри–2024, якщо до них допустять росіян та білорусів

10 Лютого 2023
1617
10 Лютого 2023
18:05

Незалежна медійна рада закликала світові медіа бойкотувати Олімпійські ігри–2024, якщо до них допустять росіян та білорусів

1617
НМР: Допуск громадян цих держав до участі в Олімпійських іграх 2024 року стане актом “умиротворення агресора” та нехтуванням пам’яттю тисяч невинно вбитих українців.
Незалежна медійна рада закликала світові медіа бойкотувати Олімпійські ігри–2024, якщо до них допустять росіян та білорусів
Незалежна медійна рада закликала світові медіа бойкотувати Олімпійські ігри–2024, якщо до них допустять росіян та білорусів

Незалежна медійна рада закликала журналістів усього світу не висвітлювати Олімпійські ігри 2024 року, якщо до участі в них допустять російських та білоруських спортсменів під нейтральними прапорами. Про це йдеться в заяві НМР, оприлюдненій 9 лютого.

«В разі якщо російські та білоруські спортсмени все-таки будуть допущені на змагання, ми закликаємо українські та іноземні медіа повністю бойкотувати Олімпійські ігри-2024 на своїх ресурсах», — йдеться в заяві. 

НМР вважає, що Росія використовує спортивні змагання як ідеологічну зброю у своїй гібридній агресії, щоб поширювати пропагандистські наративи та приховувати злочини російської армії. Білорусь, за словами НМК, також є відповідальною за злочини проти людяності на території України як співучасниця воєнної агресії. 

«Допуск громадян цих держав до участі в Олімпійських іграх 2024 року стане актом “умиротворення агресора” та нехтуванням пам’яттю тисяч невинно вбитих українців», — йдеться у заяві.

Медійна рада закликала журналістів усього світу «до солідарності в поверненні МОК до засадничих принципів олімпійського руху, що покликаний “підтримати встановлення мирного суспільства, яке зацікавлене в збереженні людської гідності”».

Медійна рада нагадала, що через військову агресію Росії на території України уже постраждали 320 спортивних об’єктів, з них 87 зруйновані повністю або частково. Крім того, щодня російські військові вбивають мирних мешканців України, серед них і професійних спортсменів. Так, 14 січня 2023 року внаслідок ракетного удару Росії по Дніпру загинули майстри спорту акробатка Анастасія Ігнатенко та боксер, тренер Михайло Кореновський. До того ж, в умовах злочинної агресії Росії українські діти не мають можливості відвідувати спортивні секції через постійні повітряні тривоги та обстріли енергетичної інфраструктури та, як наслідок, відсутність світла.

Нагадаємо, 25 січня МОК на своєму офіційному сайті оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі та статус спортсменів з цих країн. Серед іншого, у цьому документі йдеться про те, що «уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні». Також у заяві стверджується, що «жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт».  

Міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт сказав, що Україна може вдатися до бойкоту Олімпійських ігор-2024, хоч і назвав таке рішення «крайнім заходом».

27 січня у своєму вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна розпочинає «марафон чесності, який буде спрямований на те, щоб очистити керівництво міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань “витягнути” у світовий спорт представників держави-терориста». У цій же промові Зеленський звернувся безпосередньо до президента МОК і запросив його до Бахмуту, «щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує».

28 січня із критикою рішення МОК допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі висловився міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Намагання Міжнародного олімпійського комітету замовчати воєнні злочини Росії свідчить про те, наскільки далеко боги Олімпу відірвалися від реальності. МОК готовий топтатися по могилах тисяч безневинних людей, яких вбили й продовжують вбивати росіяни», — написав Кулеба.

6 лютого 2023 року Верховна Рада України звернулася до Міжнародного олімпійського комітету (МОК), національних олімпійських комітетів, міжнародних спортивних федерацій та парламентів країн світу з вимогою заборонити участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, зокрема й Олімпійських іграх — 2024, до завершення збройної агресії  Росії проти України.

Як ідеться в постанові українського парламенту, пропозиції МОК щодо допуску росіян та білорусів «є наругою над пам’яттю сотень тисяч громадян України, у тому числі більше 220 українських спортсменів, які самовіддано стали на захист Вітчизни і поклали життя в боротьбі за її майбутнє як демократичної європейської держави».

Олімпійські ігри-2024 відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Талісманами літніх Ігор стали фригійські ковпаки, яких назвали Фрігі.

Фото: nicolas michaud/Flickr

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1617
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду