США, Франція, Німеччина, Італія та ще 30 країн закликали МОК не допускати росіян та білорусів на Олімпіаду

США, Франція, Німеччина, Італія та ще 30 країн закликали МОК не допускати росіян та білорусів на Олімпіаду

21 Лютого 2023
1080
21 Лютого 2023
09:53

США, Франція, Німеччина, Італія та ще 30 країн закликали МОК не допускати росіян та білорусів на Олімпіаду

1080
Раніше перед міністрами цих 34-ох країн виступив з промовою президент Володимир Зеленський.
США, Франція, Німеччина, Італія та ще 30 країн закликали МОК не допускати росіян та білорусів на Олімпіаду
США, Франція, Німеччина, Італія та ще 30 країн закликали МОК не допускати росіян та білорусів на Олімпіаду

Уряди 34-ох країн звернулися до Міжнародного олімпійського комітету (МОК) із закликом не допускати спортсменів із Росії та Білорусі на Олімпійські ігри 2024 року під нейтральними прапорами. Відповідну заяву опубліковано на сайті уряду Великої Британії.

Країни застерігають, що вони ніколи не поділяли підхід «дискримінації суто за національністю». Однак у них викликає серйозна стурбованість через те, що в Росії та Білорусі спорт та політика тісно переплетені.

«У нас є серйозні побоювання щодо того, наскільки реально для російських та білоруських олімпійців виступати як "нейтральні" — дотримуючись умов МОК про відсутність ідентифікації зі своєю країною – коли вони безпосередньо фінансуються та підтримуються їх державами (на відміну, наприклад, від професійних тенісистів)», – заявили представники 34 країн.

Крім того, у заявників викликають серйозну стурбованість «тісні зв'язки між російськими спортсменами та російськими військовими». Представники країн також звернули увагу на відсутність ясності та конкретних деталей моделі «нейтралітету» у МОК, який наразі базується лише на умові відсутності національної символіки на змаганнях.

Враховуючи усе це, представники країн заявили, що не згодні з тим, що спортсменів із Росії та Білорусі слід допускати до змагань.

Заяву підписали абсолютна більшість країн Європи — а саме Британія, Франція, Німеччина, Італія, Іспанія, Португалія, Австрія, Бельгія, Нідерланди, Данія, Ісландія, Ірландія, Норвегія, Швеція, Фінляндія, Латвія, Литва, Естонія, Польща, Чехія, Словаччина, Словенія, Хорватія, Румунія, Греція, Кіпр, Люксембург, Ліхтенштейн, Мальта — а також США, Канада, Нова Зеландія, Південна Корея, Японія.

Відзначимо, серед країн НАТО та ЄС не підписали заяву Угорщина та Болгарія. Не долучились до звернення зокрема також Швейцарія, Сербія, Грузія, Молдова, Туреччина та інші.

Підписанти заяви також нагадали про свою онлайн-зустріч 10 лютого, коли вони  домовилися вимагати відсторонення російських і білоруських спортсменів від участі в Олімпійських іграх 2024 року. Тоді з промовою перед ними виступив президент Володимир Зеленський.

Нагадаємо, 25 січня МОК на своєму офіційному сайті оприлюднив заяву про солідарність з Україною, санкції проти Росії та Білорусі та статус спортсменів з цих країн. Серед іншого, у цьому документі йдеться про те, що «уряди не повинні вирішувати, які спортсмени можуть брати участь у яких змаганнях, а які ні». Також у заяві стверджується, що «жоден спортсмен не повинен бути позбавлений права брати участь у змаганнях лише через його паспорт».  

Міністр молоді та спорту України, президент Національного олімпійського комітету України Вадим Гутцайт сказав, що Україна може вдатися до бойкоту Олімпійських ігор-2024, хоч і назвав таке рішення «крайнім заходом».

27 січня у своєму вечірньому відеозверненні президент Володимир Зеленський оголосив, що Україна розпочинає «марафон чесності, який буде спрямований на те, щоб очистити керівництво міжнародних олімпійських структур від лицемірства та будь-яких намагань “витягнути” у світовий спорт представників держави-терориста». У цій же промові Зеленський звернувся безпосередньо до президента МОК і запросив його до Бахмуту, «щоб він побачив на власні очі, що нейтральності не існує».

28 січня із критикою рішення МОК допустити російських і білоруських спортсменів до Олімпійських ігор-2024 в Парижі висловився міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба. «Намагання Міжнародного олімпійського комітету замовчати воєнні злочини Росії свідчить про те, наскільки далеко боги Олімпу відірвалися від реальності. МОК готовий топтатися по могилах тисяч безневинних людей, яких вбили й продовжують вбивати росіяни», — написав Кулеба.

6 лютого 2023 року Верховна Рада України звернулася до Міжнародного олімпійського комітету (МОК), національних олімпійських комітетів, міжнародних спортивних федерацій та парламентів країн світу з вимогою заборонити участь російських і білоруських спортсменів у міжнародних спортивних змаганнях, зокрема й Олімпійських іграх — 2024, до завершення збройної агресії  Росії проти України.

Як ідеться в постанові українського парламенту, пропозиції МОК щодо допуску росіян та білорусів «є наругою над пам’яттю сотень тисяч громадян України, у тому числі більше 220 українських спортсменів, які самовіддано стали на захист Вітчизни і поклали життя в боротьбі за її майбутнє як демократичної європейської держави».

9 лютого українська Незалежна медійна рада закликала журналістів усього світу не висвітлювати Олімпійські ігри 2024 року, якщо до участі в них допустять російських та білоруських спортсменів під нейтральними прапорами.

«Допуск громадян цих держав до участі в Олімпійських іграх 2024 року стане актом “умиротворення агресора” та нехтуванням пам’яттю тисяч невинно вбитих українців», — йдеться у заяві.

Олімпійські ігри-2024 відбудуться у Парижі з 26 липня по 11 серпня. Талісманами літніх Ігор стали фригійські ковпаки, яких назвали Фрігі.

Фото: Michel Hincker / Flickr

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1080
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду