detector.media
06.02.2023 12:31
СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона
СБУ: Затримано російських агентів, які готували ракетні удари по інфраструктурі Одеси і Херсона
СБУ: Під час обшуків у затриманих виявлено смартфони з доказами законспірованого листування з представником ФСБ.

СБУ заявила про викриття  двох агентів ФСБ у прифронтових районах півдня України, які сприяли підготовці ворогом ракетних ударів по критичній інфраструктурі Одеси і Херсона.

За даними Служби безпеки, затримані за вказівкою росіян збирали розвіддані про базування та переміщення підрозділів ЗСУ на Таврійському напрямку.

«Крім цього передавали окупантам локації критичної інфраструктури в Одесі та Херсоні. Насамперед агресора цікавили точні координати місцевих об’єктів Укрзалізниці та енергогенеруючих підприємств. У разі отримання розвідінформації окупанти планували використати її для підготовки і проведення серії прицільних ракетних ударів по українських містах», — повідомляє СБУ.

Одного з російських агентів затримано поблизу центрального залізничного вокзалу у Херсоні, іншого — в Одесі після прихованої фотофіксації одного з військових об’єктів.

Поплічниками агресора виявились двоє місцевих жителів, яких російська спецслужба завербувала після початку повномасштабного вторгнення:  «Обидва зловмисники перебували на постійному агентурному зв’язку з кадровим співробітником управління ФСБ по Ростовській області з псевдонімом "Буба Касторський"».

Для комунікації вони використовували спеціально створений анонімний телеграм-канал. СБУ заявляє, що під час обшуків у затриманих виявлено смартфони із доказами законспірованого листування з представником ФСБ.

Обом затриманим слідчі Служби безпеки повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 Кримінального кодексу України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану). Суд обрав міру запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Зловмисникам загрожує покарання — до 15 років ув’язнення або довічне позбавлення волі з конфіскацією майна.

Від 24 лютого 2022 року СБУ розслідує приблизно 1,5 тисячі кримінальних проваджень за фактами державної зради та шпигунства. Понад 340 з них вже скерували до суду. СБУ заявляє, що з початку повномасштабного вторгнення Росії викрила понад 600 російських агентів і шпигунів. 

Нагадаємо, 21 березня в Україні заборонили вести зйомки як військової техніки, так і об'єктів інфраструктури. 

Міноборони закликає українців не публікувати фото та відео переміщення української техніки, а також облич військовослужбовців ЗСУ.

Також Міноборони звертає увагу, що під час війни фатально небезпечно повідомляти про наявність або відсутність озброєння та військової техніки ЗСУ з прив’язкою до населених пунктів.

Крім того, ЗСУ просять медіаспільноту максимально обмежити публікацію персональних даних українських військовослужбовців, зокрема офіцерів, виключити фото- та відеофіксацію, поширення у медіа точної територіальної прив’язки бомбосховищ.

Фото: пресслужба СБУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY