Україна закликає світ бойкотувати російські книги, авторів та видавців

Україна закликає світ бойкотувати російські книги, авторів та видавців

1 Березня 2022
1740
1 Березня 2022
13:00

Україна закликає світ бойкотувати російські книги, авторів та видавців

1740
Серед іншого пропонується відсторонити росіян від участі в книжкових виставках та літературних фестивалях, не надавати гранти на переклад російських книжок.
Україна закликає світ бойкотувати російські книги, авторів та видавців
Україна закликає світ бойкотувати російські книги, авторів та видавців

Український інститут книги виступив із закликом бойкотувати російські книги, авторів та видавців. Як вказують в УІК, російський культурний продукт, і книги в тому числі, є поширювачем антиукраїнської пропаганди. Щоб підтримати бойкот, потрібно заповнити форму.

«Закликаємо вас зупинити поширення російських наративів через книговидання та інші культурні продукти.

Повномасштабне вторгнення в Україну, що почалося вранці 24 лютого цього року, було б неможливе без потужної пропаганди, якою Росія багато років отруює інформаційний і культурний простір усього світу — як через медіа, так і через культурні продукти, серед яких одну з ключових ролей відіграє література та книговидання.

Ця пропаганда вводить в оману мільйони громадян в усьому світі, залякує та роз'єднує, сіє ворожнечу й переконує у величі режиму, нелюдського у своїх цінностях і методах», — йдеться у зверненні.

На думку УІК, внаслідок російської пропагандистської активності у сфері літератури та книговидання безліч авторів, літературних агентів, видавців та дистриб'юторів з різних країн світу несвідомо беруть участь у її поширенні та зараженні дедалі більшої кількості громадян своїх країн.

«Ми дуже вдячні литовським колегам, які виступили з ініціативою бойкоту російських видавців на міжнародних книжкових ярмарках, а також організаторам Франкфуртського книжкового ярмарку за підтримку цієї ініціативи», — додали в УІК.

Які санкції пропонують:

  • зупинити розповсюдження книг російських авторів через онлайн-платформи, дистриб'юторів, офлайн- та онлайн-книгарні;
  • зупинити купівлю прав у російських видавців та продаж власних ліцензій російським видавцям;
  • скасувати участь стенду Росії, російських видавництв, культурних центрів та авторів у всіх міжнародних книжкових виставках та літературних фестивалях;
  • припинити надання грантів на переклади творів сучасних російських авторів.

До заяви вже приєднались Львівський міжнародний BookForum, Український ПЕН та Книжковий Арсенал.

Як повідомлялось, Yakaboo зупиняє співпрацю з російськими компаніями та видавництвами.

Нагадаємо, Україна закликає світ відсторонити Росію від усіх культурних подій і не висвітлювати її культуру в ЗМІ.

Ілюстрація: istockphoto.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1740
Читайте також
23.06.2022 08:00
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа» вдячний за вклад у документування кремлівської дезінформації Let'sData, StopFake, УКМЦ, «Інституту масової інформації», Центру стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки, VoxUkraine, Любові Цибульській
284 478
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду