Олексій Арестович написав заяву на звільнення після «принципової помилки»

Олексій Арестович написав заяву на звільнення після «принципової помилки»

17 Січня 2023
12636
17 Січня 2023
11:32

Олексій Арестович написав заяву на звільнення після «принципової помилки»

12636
Арестович: Хочу показати приклад цивілізованої поведінки. Принципова помилка — отже, у відставку.
Олексій Арестович написав заяву на звільнення після «принципової помилки»
Олексій Арестович написав заяву на звільнення після «принципової помилки»

Радник Офісу президента Олексій Арестович повідомив, що написав заяву про звільнення з посади після «принципової помилки». Раніше він заявляв, що російська ракета влучила у житловий будинок у Дніпрі, тому що її збили українські військові. Цю інформацію спростували у Повітряних силах.

«Написав заяву про звільнення з посади. Хочу показати приклад цивілізованої поведінки: принципова помилка, отже, у відставку», – написав Арестович у своєму фейсбуці.

Він оприлюднив також фото своєї заяви, адресованої голові Офісу президента Андрію Єрмаку.

Увечері 14 січня Олексій Арестович під час інтерв’ю з Марком Фейгіним заявив, що російську ракету, яка влучила в багатоповерхівку у Дніпрі, нібито збили українські військові, внаслідок чого вона впала на під’їзд.

Вночі 15 січня командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук заявив, що Україна «не має вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет» і жодна ракета Х-22, яка влучила у будинок у Дніпрі, ще не була збита протиповітряною обороною з початку повномасштабної війни.

Згодом Олексій Арестович двічі прокоментував ситуацію та подальше суспільне обурення у відповідь на його слова. 14 січня він закликав читачів «бути розумнішими», мовляв ніхто не звинуватить у ситуації Україну, адже «вина РФ однозначна и не может быть ни размыта,  ни ослаблена». Він запевнив, що не буде жодної реакції світових медіа «проти України», а реакція російських медіа не повинна хвилювати українців.

15 січня він детальніше роз’яснив, звідки дізнався про начебто збиття ракети: «Мой товарищ, бывший ПВОшник, шёл по улице в момент попадания. Он мне сказал, что на 100% слышал два взрыва и опознал, первый как работу ПВО. До сих пор он не ошибался. И был уверен, что ракету сбили». Він заявив, що на момент ефіру був втомлений, адже йому буцімто доводиться обробляти дуже багато інформації.

За словами Арестовича, його меседж мав би звучати так: «Есть версия, что сбила ракета ПВО. Есть такие-то признаки в ее пользу. Есть другая версия - прямое попадание в дом». Але у прямому ефірі Арестович та Фейгін начебто відволіклися й почали говорити про інші речі. При цьому радник Офісу президента переконує: «Если бы я был хоть чуть-чуть в форме, то вытянул бы линию».

Заява радника Офісу президента, яку спростували у Повітряних силах ЗСУ, викликала хвилю обурення.

Зокрема, телеведуча та шефредакторка програми «Факти тижня» на ICTV Оксана Соколова заявила, що за свою заяву про ракетний удар по Дніпру Олексій Арестович «має бути покараний. Як злочинець, що наніс Україні потужний удар. На інформаційному фронті. У страшенно складний час».

Крім того, народні депутати почали збирати підписи у парламенті під зверненням до керівника Офісу президента Андрія Єрмака з проханням звільнити радника ОПУ Олексія Арестовича, а також зробити офіційну заяву, яка б однозначно відмежувала Офіс президента від «приватних експертиз» Арестовича з військової тематики.

Раніше у міністерстві оборони пояснювали, що радник Офісу президента Олексій Арестович описує ситуацію на фронті простою мовою, однак за точною інформацією щодо перебігу війни слід звертатися до офіційних джерел.

Нагадаємо, з 2020 року Олексій Арестович був позаштатним радником голови Офісу президента та спікером делегації України в тристоронній контактній групі щодо Донбасу. 17 січня 2022 року Арестович повідомив, що звільнився «через особисті причини».

Пізніше Арестович уточнив, що вирішив звільнитися після «шоу в Жулянах», коли до України пробували не пустити п'ятого президента Петра Порошенка і намагалися вручити йому повістку через співробітників ДБР.

Із 24 лютого фактично є воєнним спікером Офісу президента. У серпні редакція «Українського тижня» вирішила з'ясувати посаду Арестовича та подала запит до Офісу президента. У переліку радників керівника ОП його прізвища не було. Радник керівника ОП Михайло Подоляк уточнив, що Арестович є радником одразу всього Офісу президента, а не лише його голови Андрія Єрмака.

Раніше, з 1999-го по 2005 рік, Олексій Арестович працював у Головному управлінні розвідки, яке тоді очолював нинішній голова партії «Сила і Честь» Ігор Смешко. Після цього вивчав психологію й теологію, працював актором театру й кіно. Має звання майора запасу. У грудні 2022 року керівник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що наскільки він пам’ятає, Арестович дійсно проходив службу у ГУР. 

Після 2014 року Арестович почав коментувати в українських ЗМІ військові теми, зокрема війну на Донбасі, а також писати про них на своїй сторінці у Facebook та в медіа. Паралельно він проводив семінари із психології.

У 2017 році Арестович опублікував допис у соцмережі, в якому зізнався, що «багато брехав із 2014 року» та займався «пропагандистською роботою».

Фото: скриншот з відео

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12636
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду