Журналістка Маргарита Захарчук, яку звільнили з Deutsche Welle, звинувачує компанію в маніпуляції

Журналістка Маргарита Захарчук, яку звільнили з Deutsche Welle, звинувачує компанію в маніпуляції

25 Липня 2023
2898
25 Липня 2023
16:26

Журналістка Маргарита Захарчук, яку звільнили з Deutsche Welle, звинувачує компанію в маніпуляції

2898
Сьогодні «Детектор медіа» отримав відповідь від очільниці пресслужби DW, в якій та стверджує, що проєкт, над яким працювала Захарчук, завершився. Журналістка це спростовує.
Журналістка Маргарита Захарчук, яку звільнили з Deutsche Welle, звинувачує компанію в маніпуляції
Журналістка Маргарита Захарчук, яку звільнили з Deutsche Welle, звинувачує компанію в маніпуляції

Журналістка Маргарита Захарчук, яка працювала координаторкою проєктів DW Akademie і була звільнена 1 квітня цього року під час своєї вагітності, у коментарі «Детектору медіа» заявила, що німецька медіакомпанія маніпулює, пояснюючи причини та обставини її звільнення.

Напередодні наша редакція отримала офіційну відповідь від очільниці пресслужби DW Карли Хагеманн щодо причин звільнення Маргарити Захарчук. Пані Хагеманн пояснила: українську журналістку звільнили, оскільки вона мала контракт на співпрацю у проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня цього року.

«Пані Захарчук працювала у DW Akademie як асистентка, маючи контракт із фіксованими термінами, у проєкті, термін виробництва якого сплив 31 березня 2023 року, — написала нам Карла Хагеманн. — Фінансування даного проєкту та зокрема її роботи закінчилось у цей день. Компанія Deutsche Welle як працедавець повністю виконала всі свої зобов’язання, які передбачені українським трудовим законодавством, починаючи від старту проєкту і до 31 березня 2023-го. Зокрема, пані Захарчук отримала належну компенсацію. Також DW запропонувала їй допомогу у пошуку нових можливостей для працевлаштування, від чого пані Захарчук відмовилась. З того часу, як вона виїхала з України, DW була із нею на зв’язку і прозоро надавала всю інформацію».   

Захарчук зі свого боку стверджує, що вела JTA, один із грантових проєктів DW Akademie. За словами журналістки, цей проєкт стартував у 2020 році і триватиме до 2026-го. Передбачено два гранти для фінансування проєкту: перший надавався від початку і закінчився у 2022 році, другий розпочався в поточному році і триватиме до 2026 року.   

«DW Akademie — некомерційна організація, яка залежить від зовнішнього фінансування. Вона отримує гранти під проєкти, які мають певний строк реалізації. Це внутрішня кухня відділу кадрів, яку бюджетну лінію прописати в контракті кожного працівника, тобто з якого гранту буде оплата праці, — пояснила Маргарита Захарчук. — При цьому я працювала в тому числі над проєктами з інших бюджетних ліній, навіть таких, фінансування яких почнеться в майбутньому. Наприклад, я запропонувала ідею проєкту з медіаграмотності для літніх людей. В минулому році я займалася вивченням ландшафту та пошуком партнерів, приймала участь в підготовці критеріїв ефективності цього проєкту, але фінансування цього проєкту почалося тільки в цьому році і триватиме до 2026 року щонайменше.

Попередні роки в трудових договорах зі мною були вказані різні строкові проєкти. Але кожного разу договір було поновлено. Тобто нічого не змінилося, крім того, що цього разу я вийшла у відпустку у зв’язку з пологами та доглядом за дитиною, що накладає додаткові зобов’язання на роботодавця. В будь-якому разі, проєкти DW Akademie продовжуються. Про свою вагітність я повідомила завчасно. І це задача роботодавця — організувати робочі процеси так, щоб зберегти за мною робоче місце».

Журналістка також нагадує, що, згідно з українським законодавством, для жінок, які мають дітей, а також для вагітних жінок передбачені пільги, коли йдеться про трудові відносини.

«Відповідно до частини третьої статті 184 КЗпП України звільнення вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (до шести років — частина шоста статті 179 КЗпП України), одиноких матерів при наявності дитини віком до чотирнадцяти років або дитини з інвалідністю з ініціативи власника або уповноваженого ним органу не допускається, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов'язковим працевлаштуванням», — наголосила в коментарі нашій редакції Захарчук.

«У DW було три місяці на моє працевлаштування. Виплату заробітної плати за ці три місяці я отримала тільки після того, як їм було надіслане досудове попередження. А щодо працевлаштування вони написали, що їм непотрібні додаткові штатні одиниці, і запропонували передати мої дані в Службу зайнятості. Іншими словами, вони хотіли б перекласти свої обов’язки з працевлаштування на державу Україна, прекрасно розуміючи, що жінці з немовлям буде вкрай складно знайти роботу в країні, в якій іде війна», — резюмувала журналістка.

Фото: Маргарита Захарчук / фейсбук

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2898
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду